Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Renteswaps

Rabo-baas Draijer krijgt tuchtklacht aan z'n broek om renteswapdossier

10 maart 2016 06:29 Aangepast: 02 februari 2017 11:52
Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. Beeld © ANP (Archieffoto)

Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer heeft een tuchtklacht aan zijn broek gekregen omdat hij gelogen zou hebben over wat de bank wist over het renteswapdossier. Daarmee zou hij de bankierseed hebben geschonden.

De klacht is afkomstig van Stichting Renteswapschadeclaim die in een juridische strijd is verwikkeld met Rabobank over de afhandeling van de verkoop van omstreden zogeheten renteswaps of rentederivaten. De klacht draait om een uitspraak van Draijer in een artikel in het AD. Daarin zegt Draijer dat er uit eigen onderzoek van de bank niet is gebleken dat er valsheid in geschrifte is gepleegd bij de afhandeling van renteswapdossiers.

Maar dat is volgens de stichting niet waar. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) had voor het interview namelijk dossiers, waaruit de valsheid in geschrifte volgens de stichting zou blijken, voor wederhoor naar de bank gestuurd. Volgens hem liet Rabobank ondernemers geantedateerde documenten tekenen, die hun rechtspositie zou schaden. 

'Gevoelige uitspraak bleek niet waar'
En dus handelde Draijer in strijd met de bankierseed, vindt voorzitter Pieter Lijesen van de stichting, die alle 111 lokale Rabobanken heeft gedagvaard. "Draijer deed een best gevoelige uitspraak die niet waar bleek", verklaart Lijesen tegen RTL Z. "Daar laten wij hem niet mee wegkomen, zeker niet omdat zijn uitspraak impliceerde dat wij niet de waarheid spreken." 

Renteswaps werden door veel banken aan ondernemers verkocht, die zich daarmee dachten in te dekken tegen stijgende rentes. Het verwijt tegen onder meer Rabobank, ING en ABN Amro is dat zij hun klanten niet vertelden dat er fors bijbetaald zou moeten worden als de rente juist zou dalen. Toen de rente daalde was dat een strop voor veel bedrijven die een renteswap hadden gekocht. 

Rabobank ontkent leugen
De Rabobank blijft erbij dat Draijer de waarheid heeft gesproken in het AD, zo laat een woordvoerder weten. De bank moest uit de media vernemen dat er een klacht tegen de topman was ingediend.

Tuchtrecht en bankierseed
ABN Amro is inmiddels gestart met het compenseren van gedupeerde ondernemers, onthulde RTL Z in januari. De bank heeft daar ook een bedrag voor opzij gezet, bleek uit het jaarverslag. Toezichthouder AFM, het ministerie van Financiën en de banken hebben inmiddels een commissie van drie onafhankelijke experts in het leven geroepen om alle dossiers nog eens onder de loep te nemen. 

Het tuchtrecht voor bankiers is sinds april vorig jaar van kracht, bankiers moeten een eed af leggen dat ze het belang van de klant voorop stellen, belangenverstrengeling voorkomen en geen risico's nemen die de bank of anderen in gevaar kunnen brengen. Klachten worden voorgelegd aan een onafhankelijke commissie, die sancties kan opleggen. Minister Dijsselbloem (Financiën) liet onlangs duidelijk weten hoe hij over de bankierseed denkt. Bankiers moeten zich volgens hem gewoon aan de eed houden, 'anders komen ze voor de tuchtrechter en dan kunnen ze toegang tot het beroep, namelijk het werk in de financiële sector, kwijtraken'.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore