Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Franse studenten en werknemers massaal tegen liberalisering arbeidsmarkt

Boze boeren blokkeren de snelweg Beeld © AFP

Het wil nog niet erg goed lukken met de versoepeling van de Franse arbeidsmarkt. Honderdduizenden Franse studenten en vakbondsleden zijn woensdag in heel het land de straat opgegaan om te demonstreren tegen de liberalisering van de arbeidsmarkt.

Minister van Arbeid Myriam El Khomri, die tal van verworvenheden van de Franse werknemer ter discussie wil stellen in de hoop de hardnekkige werkloosheid terug te dringen, was de gebeten hond.

De opkomst was niet zo hoog als bij eerdere soortgelijke betogingen. De vakbonden spreken echter van een 'opwarmertje' en beloven nieuwe grootscheepse demonstraties.

El Khomri richt zich vooral op het versoepelen van het ontslagrecht. Haar plannen zijn onlangs al enkele weken uitgesteld. Dat lijkt erop te duiden dat de regering water bij de wijn wil doen om de onvrede te sussen. 

Tien jaar geleden dwong een massale protestbeweging, met studenten in de voorste gelederen, de toenmalige president Jacques Chirac af te zien van de liberalisering van de arbeidsmarkt. De Franse werknemers hebben het vergeleken met andere Europese werknemers erg makkelijk, met werk weken van 35 uur en een pensioenleeftijd van 60 jaar. Frankrijk wil zelfs de werkmail buiten werktijd bannen, met het recht om onbereikbaar te zijn.