Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Milieucommissie Europees Parlement stemt tegen deal over uitstoot diesels

Na jaren discussie gingen de lidstaten in mei dit jaar akkoord met een nieuwe meetmethode die de uitlaatgassen bij normaal rijgedrag meet Beeld © anp

Het bedrijfsleven moet aan de bak en dieselauto's moeten snel veel schoner worden. Vanavond verwierp de bevoegde milieucommissie van het Europees Parlement het besluit van de Europese lidstaten om de industrie meer tijd te geven om zich aan te passen aan nieuwe uitstootnormen.

Vanaf september 2017 wordt de Real Driving Emissions-test ingevoerd, die de werkelijke uitstoot moet meten in plaats van laboratoriumtests. De EU-landen willen een overgangsfase waarin het is toegestaan de uitstootnorm van stikstof van 80 milligram per kilometer met 110 procent te overschrijden.

Overschrijding
Het EU-parlement sprak hier schande van en denkt dat een overschrijding van 20 procent meer dan voldoende is. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stond een overschrijding tot 2019 met 60 procent toe. EU-lidstaten als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië willen echter hun industrie beschermen. Nederland was tegen de afzwakking.

Nu de milieucommissie het besluit heeft verworpen, moeten alle Europarlementariërs er zich nog over uitspreken. Dat zal begin 2016 gebeuren. Als het hele Europarlement ook tegen de plannen stemt, is het wetsvoorstel van tafel en moet de Europese Commissie met een nieuw voorstel komen. Doorgaans volgen de parlementariërs het stemgedrag van de bevoegde commissie.

Volkswagen
Het imago van de auto-industrie kreeg dit jaar een forse deuk nadat bekend was geworden dat Volkswagen jarenlang wereldwijd 11 miljoen dieselauto's heeft verkocht die waren uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen in laboratoriumtests veel lager uitvalt dan in de praktijk.

GroenLinks is blij dat de milieucommissie een stokje steekt voor het 'beschamende akkoord'. "Een absurde deal," zegt Europarlementariër Bas Eickhout. "Na jarenlange fraude zouden autofabrikanten nu beloond worden door normen bij te stellen." Het CDA benadrukt dat er veel meer druk komt te liggen op andere sectoren, als autoproducenten meer ruimte krijgen om onder het nationale stikstofplafond te blijven. D66 vindt het onacceptabel wanneer autofabrikanten de dieselnormen blijvend aan hun laars zouden lappen.

Bron: RTL Z / ANP