Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Curator verwacht sanering Perry Sport en Aktiesport na doorstart

Curator Toni van Hees ziet goede kansen voor een doorstart van winkelgigant Unlimited Sports Groep (USG). Dat betekent echter niet dat alle 2500 werknemers van Perry Sport en Aktiesport hun banen behouden. "Het saneren van een bedrijf vanuit een faillissement is veel makkelijker."

De problemen bij USG kwamen vorige week in stroomversnelling. Wat gebeurde er precies?
"In de detailhandel gaat het natuurlijk niet goed, maar de winkelketens van USG deden het best redelijk. Vorige week maandag sloot V&D echter haar winkels. Daar had Perry Sport elf shop-in-shops. En donderdag liet de nieuwe eigenaar van Scapino weten de samenwerking te beëindigen. Daar had Aktiesport 128 shop-in-shops. Dat betekent niet alleen het wegvallen van veel omzet en winst. Ook had het bedrijf door het wegvallen van die verkooppunten veel te veel bestellingen gedaan, en was dus te veel verplichtingen aangegaan."

Hoe kon het zo snel tot een faillissement komen?
"Vrijdag zijn de banken op de hoogte gesteld van het wegvallen van de verkooppunten. Die besloten dit weekend de kredieten te bevriezen. Daardoor kon het bedrijf op maandag de salarissen niet betalen. We moesten faillissement aanvragen om ervoor te zorgen dat de salarissen door het UWV zouden worden doorbetaald. Zo is een bedrijf dat eigenlijk redelijk goed draaide, in een heel korte tijd kapot gegaan. Dat is triest."

Hoeveel banen staan er door het faillissement op de tocht?
"Bij de Nederlandse onderdelen werken zo'n 2200 mensen. Er is ook nog een keten in België, met een kleine 30 winkels. In totaal werken er zo'n 2500 mensen bij het bedrijf."

U voerde afgelopen dagen besprekingen over een doorstart. Hoe groot acht u de kans op succes?
"Ik heb de hoop en het vertrouwen dat een groot deel van de winkels kan doorgaan. USG bezit hele aantrekkelijke vestigingen. Het zijn geen aftandse winkels. Dat zien andere partijen ook. Er heeft zich dus een groot aantal gegadigden aangemeld. Nu moeten we een selectie maken van de meest serieuze partijen. Begin volgende week beginnen we de onderhandelingen. We hebben een voorkeur om alle winkels als één geheel te verkopen."

Heeft u al zicht op de dieperliggende oorzaak van het faillissement? USG liep langer niet goed. In 2014 boekte het een verlies van ruim een half miljoen, en kon het zijn afspraken met de banken al niet nakomen.
"In de detailhandel veranderen dingen tegenwoordig snel. Veel bedrijven kunnen daar niet snel genoeg op inspelen. Zij hebben langlopende verplichtingen, zoals inkoop en huurcontracten. Maar USG had wel veel winkels die winst maakten. Wat dat betreft is de situatie anders dan bij V&D. Natuurlijk waren er ook winkels die niet konden meekomen. Het voordeel van een faillissement is echter dat je makkelijker een sanering kan doorvoeren. Je komt makkelijker van de huurcontracten af en je hoeft geen personeel te ontslaan met dure afvloeiingsregelingen. Vooral voor de werknemers is dat natuurlijk heel vervelend, maar het is wel de realiteit."