Geld en Werk

Europese Commissie wil miljarden in defensie stoppen

30 november 2016 13:47 Aangepast: 29 juli 2017 15:00
Soldaten van het Eurocorps, een gezamenlijk snel inzetbaar leger van de NAVO en de EU. Beeld © EPA

De Europese Commissie wil miljarden uittrekken voor het ontwikkelen en produceren van legermaterieel. De plannen moeten vooral laten zien dat de EU echt wel bereid is om voor z'n eigen veiligheid in de buidel te tasten.

De Commissie stelt voor om jaarlijks 5 miljard in het bouwen van bijvoorbeeld drones, helicopters en schepen te steken via een nog op te richten Defensiefonds. Daarnaast wil de Commissie nog eens 500 miljoen in research naar militaire technologie investeren. Dat laatste bedrag zal in 2021 voor het eerst op de EU-begroting staan. Tot die tijd wil de EU er 90 miljoen euro per jaar voor uittrekken. 

Het idee achter het Defensiefonds is dat door gezamenlijke inkoop geld bespaard kan worden, volgens de Commissie tussen de 25 en 100 miljard per jaar. Landen kunnen voor gezamenlijke aanbestedingen lenen uit het fonds.

Wie betaalt is nog onduidelijk

De Commissie gaat volgend jaar onderzoek doen naar de vraag of lidstaten extra moeten betalen of dat het bedrag uit het EU-budget kan komen. Een mogelijkheid zou zijn om naast geld uit het EU-budget ook de Europese Investeringsbank erbij te betrekken en speciale leningen vanuit Brussel te verstrekken. De lidstaten en het Europese Parlement moeten het plan nog goedkeuren. 

Volgens nieuwswebsite Politico is het plan een 'turbo boost' voor militaire research

Europa wil daadkracht bewijzen

De plannen moeten vooral aantonen dat Europa op militair gebied z'n eigen broek wel kan ophouden. De nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft daar zijn twijfels over. In zijn verkiezingscampagne dreigde hij geen NAVO-landen meer te hulp te schieten als die niet de vereiste twee procent van hun begroting aan defensie uitgeven. Dat is namelijk de afspraak binnen de NAVO, maar veel Europese landen komen daar niet aan vanwege bezuinigingen.

Thumbnail

Nederland geeft al sinds halverwege de jaren '90 minder uit aan defensie dan het NAVO-lidmaatschap vereist. (Beeld: RTL Z)

Maar in vergelijking met wat de NAVO-lidstaten jaarlijks uitgeven aan militairen en materieel, 861 miljard euro, is de 5,5 miljard nog steeds peanuts. Dat torenhoge bedrag is vooral te danken aan het militaire budget van de Verenigde Staten. Maar ook de 224 miljard euro die de Europese NAVO-lidstaten jaarlijks aan defensie uitgeven zijn een veelvoud van de plannen van de Commissie. 

Thumbnail

Het bedrag dat de EU voor defensie wil uittrekken steekt schril af tegen wat de NAVO-lidstaten en Rusland jaarlijks in hun legers stoppen. (Beeld: RTL Z)

En ook in vergelijking met Rusland, dat in Brussel als grootste dreiging voor Europa wordt gezien, zijn de bedragen die de Commissie in gedachten heeft een fractie van wat de Russen jaarlijks aan hun leger spenderen.

In Z Today legde onderzoeksjournalist Eric Smit onlangs uit waarom de plannen voor meer Europese samenwerking op defensiegebied heel goed zijn: "Eindelijk leert Europa voor zichzelf te zorgen." Bekijk het item hier terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore