Geld en Werk

Koning geeft ondernemers goede voorbeeld: parlez-vous français?

10 maart 2016 17:36 Aangepast: 10 maart 2016 19:40
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima met de Franse president Hollande. Beeld © EPA

Koning Willem-Alexander hield al zijn toespraken vandaag in het Frans, tijdens het staatsbezoek aan Parijs. Een goed idee: om de internationale concurrentieslag te winnen, moet je ergens in uitblinken. En in Frankrijk geldt: "Zaken doen, dat doe je in het Frans."

Nederland exporteerde vorig jaar jaar voor ruim 34 miljard euro naar Frankrijk, wij op onze beurt importeerden voor ruim 16 miljard euro aan Franse kazen, wijnen en auto's. Het overschot op de handelsbalans komt daarmee op ruim 18 miljard, een kleine daling ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Alleen het handelsoverschot met onze favoriete handelspartner Duitsland is met bijna 34 miljard euro groter dan dat met de Fransen. 

Toch had dit overschot nog veel groter kunnen zijn, als Nederlanders beter Frans zouden spreken. Exporteursbrancheorganisatie Fenedex is al jaren pleitbezorger van een betere beheersing van de Franse taal, bedrijven lopen volgens de organisatie veel omzet mis omdat ze een gebrekkige kennis van het Frans hebben. "Je hoeft er geen Einstein voor te zijn om het te bedenken, maar het helpt echt enorm als je de taal spreekt", zegt algemeen directeur Bart Jan Koopman van Fenedex. 

Minder eindexamens
Op de middelbare school is het vak Frans onderdeel van het profiel Cultuur en Maatschappij, maar dat profiel is steeds minder populair en op het VMBO verdwijnt het Frans helemaal uit het aanbod. Vorig jaar deden slechts 13.749 vwo-ers eindexamen Frans (38 procent van alle eindexamenkandidaten), vijf jaar geleden waren dat er nog 15.913 (43 procent), blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Op de Radboud Universiteit Nijmegen zien ze sinds de jaren '70 een dalende lijn van het aantal Nederlanders dat Frans spreekt. Per jaar beginnen ongeveer 100 studenten met een universitaire studie Frans in Nederland, maar Frans is ook onderdeel van verschillende bredere studies. 

Van receptioniste tot militair
Hoogleraar Franse letterkunde en cultuur Alicia Montoya van het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland van de Nijmeegse universiteit vindt het verdwijnen van Frans onderwijs zorgelijk. "Nederlanders zien het belang van talen niet, maar zaken doen met Fransen, dat doe je in het Frans", zegt zij. En dat geldt niet alleen voor bestuursvoorzitters van grote bedrijven, maar voor nog veel meer beroepen: "Een receptioniste die een telefoontje uit Frankrijk krijgt en de hoorn erop gooit omdat ze de taal niet spreekt, kost een ondernemer mogelijk een opdracht", geeft Montoya als voorbeeld. 

Ook Defensie wendt zich met vragen tot haar, nu Nederlandse militairen in Mali samen moeten werken met de Fransen die daar ook actief zijn. "In Mali ontstaan zelfs problemen omdat Nederlandse militairen de taal niet voldoende spreken om te communiceren met de Fransen", weet Montoya van haar contacten in Mali. In Srebrenica was de taalbarrière al een probleem, Dutchbat werkte daar ook samen met Franse militairen. 

Groeimarkten in Afrika
En niet alleen in Frankrijk zouden Nederlanders flink kunnen profiteren, als ze beter Frans zouden spreken. In Noord-, West-, en Centraal-Afrika groeien de economieën op dit moment als kool, met in sommige landen wel 12 procent per jaar. "Groeicijfers waar wij in Europa alleen maar van kunnen dromen", benadrukt Montoya het belang. In die landen is juist behoefte aan kennis waar Nederlandse bedrijven wereldwijd in voorop lopen: bouw, infrastructuur en de voedingsindustrie. In Frankrijk is vooral vraag naar geneesmiddelen, geraffineerde producten van aardolie en telecomapparatuur van Nederlandse bodem, laat het CBS weten. 

Dat de koning het goede voorbeeld heeft is niet alleen het tonen van respect, maar hij vervult er ook een voortrekkersrol mee voor ondernemers die in Frankrijk voet aan de grond willen krijgen. Ondernemers die denken dat ze er met een opfriscursus Frans zijn, zullen echter bedrogen uitkomen. "Taal is cultuur en Fransen hebben een hele andere kijk op werk dan Nederlanders", legt Montoya uit. In Frankrijk is het ongebruikelijk om openlijk over zaken en geld te spreken: "Je bouwt krediet op door eerst een half uur te praten over de laatste prijswinnende roman en pas bij het toetje begin je over zaken en dat kunnen Nederlanders niet."

Doe de quiz op rtlnieuws.nl:
Hoe goed is jouw Frans?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore