Geld en Werk

'Insectenspray scheelt vliegmaatschappijen miljoenen'

10 maart 2016 20:48 Aangepast: 11 maart 2016 09:50
Plakkende vliegjes vormen een enorm probleem voor vliegmaatschappijen Beeld © ANP

Een nieuwe insectenspray van de NASA zou de luchtvaart wel eens honderden miljoenen euro's aan benzinekosten kunnen schelen.

Wanneer het spul op de buitenkant een vliegtuig gespoten wordt, kunnen dode insecten bijna niet meer op de lak blijven plakken en daardoor ondervinden toestellen minder weerstand. Plakkende vliegjes vormen een enorm probleem voor vliegmaatschappijen. Als het oppervlakte niet perfect glad is, ontstaan er een soort kleine golven in de luchtstroom. Die zorgen ervoor dat het vliegtuig minder efficiënt door de lucht zweeft en dus onnodig veel brandstof gebruikt. 

Vliegmaatschappijen zoeken daarom al decennialang naar een goede oplossing, maar dat lukt nog niet helemaal. De nieuwe coating kan één procent meer tegenhouden. Dat lijkt niet zoveel, maar is volgens persbureau persbureau Boomberg echt een ding. Sterker nog: de NASA trok 10 miljoen dollar voor het project uit. Dat komt omdat het goedje in totaal zo'n 632 miljoen liter brandstof kan besparen (276 miljoen euro). Ter vergelijking: Nederlandse personenauto's tanken net zoveel in 18 dagen tijd.

Inspiratie bij de lotus
De wetenschappers gingen eerst aan de slag met verschillende chemische grondstoffen, maar dat werkte niet. Uiteindelijk zochten ze inspiratie in de natuur: bij de lotus plant. Die heeft microscopische kuilen en richels om vuil af te stoten.

De nieuwe coating is "een enorme stap voorwaarts", zegt Fay Collier, de manager van het project. "Ik denk dat we op het juiste spoor zitten." Wetenschappers testen de spray al sinds een jaar in een windtunnel op vleugels van een vliegtuig. Als de tests uiteindelijk goed genoeg gevonden worden, wordt verwacht dat het uiteindelijk op de markt komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore