Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Bam! Volkswagen móet sjoemeldiesels terugroepen

Beeld © AFP

De Duitse toezichthouder voor het wegverkeer heeft keihard ingegrepen in het fraudeschandaal bij de grootste automaker ter wereld Volkswagen. Die moet nu alle diesels waar software inzit om emissietesten mee te manipuleren terugroepen.

De Duitse toezichthouder KBA draait het concern daarmee de duimschroeven verder aan, schrijft dagblad Bild. "Wij gaan de terugroepactie in de gaten houden", zegt een woordvoerder tegen de krant. De KBA vindt de vrijwillige reparatie die Volkswagen eerder voorstelde niet ver genoeg gaan en eist dat alle wagens verplicht worden aangepast.

Volkswagen heeft toegegeven dat wereldwijd 11 miljoen diesels zijn voorzien van software die ervoor zorgt dat in laboratoriumtests een veel lagere uitstoot van schadelijke gassen wordt gemeten dan in de praktijk. In Duitsland gaat het om 2,4 miljoen exemplaren. 

De eerste auto's moeten begin volgend jaar terug naar de garage, zei verkeersminister Alexander Dobrindt in een toelichting. Hoe lang de operatie gaat duren is niet bekend. Wat Volkswagen precies gaat aanpassen, is evenmin duidelijk. Bij sommige modellen gaat het naar verluidt alleen om een software-update, bij andere auto's zouden ook motoronderdelen vervangen moeten worden. Dobrindt zei dat het bedrijf uiterlijk eind november met gedetailleerde plannen moet komen.

160.000 Nederlandse diesels
Of de Nederlandse tegenhanger van de KBA, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), het terugroepen van bewuste diesels nu ook verplicht is onduidelijk. Een woordvoerder laat RTL Z weten nog niets van de KBA gehoord te hebben: "Wij wachten het verder af." In Nederland moeten 160.000 auto's worden aangepast omdat er de verkeerde software inzit. Volkswagen importeur Pon laat weten dat 'er achter de schermen overleg is', maar dat moederbedrijf Volkswagen de leiding heeft.

Vanochtend ging het concern in een reclamecampagne uitgebreid door het stof. De nieuwste kleur in het assortiment is 'schaamrood', een ontwikkeling waar Volkswagen beslist niet trots op is.