Economie

Je diploma levert meer op als je uit een rijk gezin komt

11 maart 2016 17:31 Aangepast: 11 maart 2016 17:57
Beeld © ANP

Vroeger bepaalde de portemonnee van je ouders in sterke mate je kansen in de maatschappij. Onderzoekers tonen aan: wie rijk is opgegroeid, heeft nog steeds meer kans op een hoger salaris.

Of je nou uit een achterstandswijk komt of bent opgegroeid in een villa in Blaricum: als je slim genoeg bent, kun je een bachelor (en eventueel daarna een master) diploma halen.

Want: hoe rijk of arm je ook bent, iedereen moet gelijke kansen hebben, zo is de gedachte. Maar zelfs in deze tijd is een rijk gezin een voorbode voor een rijker leven, in termen van geld. In Amerika in elk geval, schrijft Co Exist.

Verschil arm en rijk
Onderzoekers van het Amerikaanse Brookings Institution plozen data van 18.000 mensen door. Ze ontdekten dat studenten geboren in arme gezinnen er wel flink op vooruit gaan dankzij hun diploma, maar dat hun inkomen nog altijd onder dat van studenten uit rijke gezinnen uitkomt.

Wie arm opgroeit en dan gaat studeren, verdient 91 procent meer dan iemand die niet verder komt dan de middelbare school. Rijkere studenten daarentegen, verdienen 162 procent meer.

Dit gat wordt groter naarmate ze ouder worden. Zodra een ex-student uit een arm gezin de 50 heeft bereikt, verdient deze gemiddeld 50.000 dollar. De rijke ex-student komt uit op een ton.    

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`