Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Duurzame ondernemers betalen minder rente door impactlening

Goed nieuws voor duurzame ondernemers. De eerste impactleningen worden nu echt verstrekt. De Verspillingsfabriek is het eerste bedrijf dat de speciale lening krijgt tegen een laag rentetarief.

De Impactlening is een speciaal krediet voor duurzame ondernemers. De Rabobank werkt samen met de Europese Investeringsbank (EIB) om leningen te verstrekken tegen een lagere rente. Daarvoor komen alleen bedrijven in aanmerking die minstens één van de door de banken geselecteerde duurzaamheidskeurmerken hebben, zoals bijvoorbeeld het Beter Leven-kenmerk voor dierenwelzijn of het EKO-keurmerk voor biologische producten.

De EIB heeft hiervoor 50 miljoen euro opzijgezet. Als een ondernemer een kredietaanvraag doet bij de Rabobank, mag de bank tegen een heel laag rentetarief dat geld lenen bij de EIB. Die rentekorting wordt vervolgens weer doorberekend aan de ondernemer. De korting kan oplopen tot 1,2 procent.

Als er een schaap over de dam is…
RTL Z sprak onlangs met Rob Hutten, de oprichter van de Verspillingsfabriek, over zijn bedrijf. De Veghelse ondernemer wil restproducten opkopen om daar vervolgens nieuw voedsel van te maken dat weer gewoon kan worden verkocht in de supermarkt. Als het aan hem ligt werken er volgend jaar al 50 tot 60 man in het nieuwe bedrijf. Het liefst mensen "met afstand tot de arbeidsmarkt".

De Verspillingsfabriek is hoogstwaarschijnlijk niet het laatste bedrijf dat op korte termijn een impactlening krijgt. Marie-Christine Reusken van de Rabobank laat weten dat er vergevorderde gesprekken worden gevoerd met 'iets meer dan tien bedrijven'. In totaal zou hier zo’n 10 miljoen euro mee gemoeid zijn. De verwachting is dan ook dat er ongeveer 50 bedrijven van een impactlening kunnen worden voorzien.