Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Je huis via Airbnb verhuren? Dan ben je waarschijnlijk niet verzekerd

23 september 2015 16:02 Aangepast: 23 september 2015 17:38

Verhuur je je huis tijdelijk via een website als Airbnb, dan is de kans groot dat je niet verzekerd bent voor schade die een huurder in je huis veroorzaakt. Daarvoor waarschuwt vergelijkingssite Independer.

Ook als een huurder letsel oploopt in jouw huis, kan het zijn dat je moet opdraaien voor de aansprakelijkheidskosten, bijvoorbeeld als iemand van de trap valt. Een schadeclaim bij dergelijke ongevallen kan hoog oplopen.

De verhuursites zelf, zoals Airbnb, Wimdu of VRBO, bieden geen woonverzekeringen. Airbnb biedt wel een alternatief, maar daarbij geeft het bedrijf zelf al aan dat het geen vervanging is van een woonverzekering.

Maar 3 verzekeraars keren schade uit bij tijdelijke huur
Volgens cijfers van GFK overweegt 1 op de 10 Nederlanders zijn huis tijdelijk te verhuren via één van de platformen, maar daarbij zegt de meerderheid geen specifieke verzekering af te zullen sluiten.

Veel mensen denken dat hun huidige verzekeringen voldoende zullen zijn, maar Independer waarschuwt dat die vaak geen goede dekking bieden. "Er zijn maar drie woonverzekeringen die een dekking bieden bij tijdelijke verhuur. De andere woonverzekeringen bieden géén dekking als er tijdens de verhuur iets gebeurt met je huis of je spullen”, zegt Suzan Samson van Independer. "Verzekeraars beloofden een jaar geleden al oplossingen te gaan bieden voor woonverzekeringen bij tijdelijke verhuur. Maar er zijn er nog maar drieverzekeraars over de brug gekomen.”

Verzekeraar mag schadeposten weigeren uit te betalen
De verzekeraars die wél actie ondernamen, zijn Nationale Nederlanden (alleen inboedelverzekering, zonder extra premie), ASR (inboedel- en opstalverzekering, tegen extra premie) en Centraal Beheer (ook beide, zonder extra betaling). 

Bij aansprakelijkheidsverzekeringen is het probleem dat verzekeraars onduidelijk zijn over de dekking bij tijdelijke verhuur. "Meestal wordt alleen gesproken over dekking bij verhuur van een deel van je huis. Omdat veel mensen via Airbnb juist hun hele huis verhuren, heeft de verzekeraar het recht om schadeposten niet uit te betalen.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van