Geld en Werk

Prijskaartje EU-voorzitterschap: 62,8 miljoen euro

14 januari 2016 08:40 Aangepast: 03 augustus 2017 19:40

Het Nederlandse voorzitterschap van de EU kost 62,8 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie zelf naar buiten heeft gebracht. Dat is een stuk lager dan het vorige voorzitterschap van Nederland in 2004.

Van de 62,8 miljoen gaat 46 miljoen euro naar centrale infrastructuur, organisatie en evenementen. Daar valt bijvoorbeeld het inrichten van de vergaderlocatie, geluid, licht en zonnepanelen onder. De overige miljoenen gaan op aan kosten voor vergaderingen van ministeries, zoals het inzetten van tolken.

Personeelskosten gaan verder naar een team van 30 mensen, dat zich specifiek bezighoudt met de organisatie. Daarnaast werken ambtenaren op alle vakdepartementen aan de Nederlandse inzet in Brussel.

Goedkoper dan in 2004
De vorige keer dat Nederland voorzitter was, in 2004, lagen de kosten hoger: 97 miljoen euro - dat zou nu ongeveer 120 miljoen euro zijn. De besparing zou zitten in een lager aantal bijeenkomsten en het gebruik van één locatie voor alle bijeenkomsten. Voor het voorzitterschap is op het Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een tijdelijk gebouw neergezet met een 3D-geprinte façade: het Europagebouw.

Om de kosten te dekken, is het pand ingericht met spullen die later hergebruikt kunnen worden binnen de Nederlandse overheid. Ook worden er langdurig werklozen aan het werk gezet, zijn zonnecellen op het dak geplaatst en zijn er watertappunten om het gebruik van (dure) waterflesjes te vermijden. In de gangen ligt tapijt met Delfts blauw-print.

In totaal doen 17.500 mensen 'mee' aan het voorzitterschap. Bezoekers krijgen speciaal ontworpen aandenkens mee, zoals kandelaars, tafelkleden en koektrommels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore