Economie

Dopper wint kort geding over twittertirades van concurrent

14 maart 2016 16:38 Aangepast: 14 maart 2016 17:16

Waterflessenmaker Dopper kreeg maandenlang beschuldigende tweets en e-mails van een boze concurrent. De rechter vond de tirades te ver gaan.

@KajMunkColleger @kmcglazenhuis Doppers zijn Foppers. Plagiaat is strafbaar

Das haben wir nicht gewusst. The one and only dopper original. H2O bottle. No #Dutch #design #mvo #fairtrade #water.

Al is de l#dopper leugen nog zo snel, internet achterhaald hem wel.

#Madoff #Blatter #Platini of #[de ontwerper] & #[eigenaar] van @De_Dopper ze komen uiteindelijk allemaal aan de beurt.

Zomaar wat tweets over waterflessenmaker Dopper. Sinds de nazomer van 2015 benaderde een boze concurrent (oprichter van ontwikkelingsorganisatie Join the Pipe) de flessenmaker via e-mail en twitter, lezen we in de rechtbankstukken. Ook zakenrelaties van Dopper werden benaderd.

'Kopie van Russisch ontwerp'
Het waterflesbedrijf werd door de gedaagde op meerdere manieren beschuldigd van plagiaat. De bekende Dopperfles zou een kopie zijn van een Russisch ontwerp (H2O genaamd), zo luidde de beschuldiging. De gedaagde voegde foto’s toe om aan te tonen dat de verschillen tussen de twee ontwerpen erg klein waren.

Hij stuurde ook e-mails naar de ontwerper van de Dopperfles: "Nu heb ik we kleine tweets verstuurd als voor bode op wat er de aankomende jaren komen gaat. Wellicht heb je daar al iets van gemerkt anders moet je mij maar even gaan volgen."

Eis
Dit alles leidde tot een kort geding dat in februari diende en waar de rechter vorige week haar oordeel over heeft uitgesproken. Dopper eiste dat de gedaagde zou stoppen met de beschuldigingen, een geldboete zou betalen bij elke overtreding en de kosten voor het kort geding zou betalen.

De oprichter van Join the Pipe voerde aan dat de vrijheid van meningsuiting een zekere mate van overdrijving of provocatie toestaat. Gezien het feitenmateriaal over het Russische ontwerp, waren zijn uitlatingen ook niet onrechtmatig, stelde hij.

Uitspraak
De rechter heeft Dopper in het gelijk gesteld. Volgens de rechter waren de uitlatingen richting Dopper 'een ongenuanceerd mengsel van suggestieve, grove beweringen en (veelal) zeer stellige en als feit geponeerde beschuldigingen.'

Overdrijving is volgens de rechter in veel gevallen toegestaan, maar 'een stellig statement dat iets plagiaat is of stolen is, terwijl daarvan in werkelijkheid geen sprake is, kan niet als overdrijving worden beschouwd.'

'Uitermate schadelijk'
De vele berichten van de gedaagde zijn volgens de rechter 'volstrekt ongenuanceerd', niet gebaseerd op een onderzoek en 'uitermate schadelijk voor de reputatie van Dopper.' Het recht van Dopper op bescherming van de goede naam van de onderneming staat in dit geval daarom boven het recht op de vrijheid van meningsuiting van de gedaagde, zo oordeelde de rechter.

De gedaagde mag Dopper niet meer beschuldigen van plagiaat, moet een geldboete betalen als hij zich daar niet aan houdt (1000 euro per keer, tot een maximum van 50.000 euro) en zal de kosten van het kort geding moeten betalen (1500 euro).

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore