Geld en Werk

'Nederlandse mobiele netwerken behoren tot de wereldtop'

15 maart 2016 06:01 Aangepast: 15 maart 2016 08:54
Beeld © iStock

Nederlanders kunnen ophouden met zeuren over het bereik van hun mobieltje. Onze mobiele telefoonnetwerken behoren tot de top van de wereld.

Dat blijkt uit een meting gedaan door het Duitse onderzoeksbureau P3 dat wereldwijd mobiele netwerken onderzoekt.

Uit de test blijkt dat we in Nederland op ieder 4G-netwerk probleemloos hoge kwaliteit filmpjes kunnen bekijken zonder haperingen. En in 99 procent van de gevallen verlopen telefoongesprekken goed.

9 of hoger
Alle netwerken in Nederland scoren een 9 of hoger, waarbij T-Mobile met een 9,7 uiteindelijk nipt het beste scoort. Nieuwkomer Tele2 scoort het slechtst, maar krijgt alsnog een 9. Vodafone volgt met een 9,2 en KPN krijgt een 9,4.

Mark Klein, algemeen directeur van T-Mobile Nederland, is blij met die uitslag: "Het was de Champions League-finale van de mobiele operators. KPN en T-Mobile speelden de finale. Dit keer hebben wij gewonnen en dat voelt heel goed."

Dat komt volgens Klein omdat T-Mobile de meeste telefoonmasten van Nederland heeft. "Zevenduizend masten, tweeëntwintigduizend antennes en dat zorgt voor een grote capaciteit en dus kwaliteit en stabiliteit", zegt hij tegen RTL Z.

Momentopname
Verliezend finalist KPN benadrukt in een reactie dat iedere test een momentopname is en dat ze het belangrijk vinden dat consumenten in héél Nederland goed bereik hebben.

De providers werken trouwens allemaal regelmatig aan het verbeteren van de netwerken. Zo wordt het internet bij alle aanbieders steeds sneller.

Op dit moment hebben de netwerken allemaal genoeg capaciteit om moeiteloos een van de zwaarste dataverbindingen op het net, een 4K-stream van Netflix, over 4G te streamen, zei analistenbureau Telecompaper eerder tegen RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore