Geld en Werk

Nasdaq gebruikt bitcointechnologie voor aandelenhandel

30 december 2015 22:04 Aangepast: 03 augustus 2017 23:19

Op de Amerikaanse aandelenbeurs is vandaag iets bijzonders gebeurd: voor het eerst is de blockchaintechnologie gebruikt voor het verhandelen van aandelen.

De technologie achter bitcoin heet de blockchain: een open en gezamenlijk grootboek, die transacties zonder derde partij mogelijk maakt. Inmiddels experimenteren veel financiële instellingen met de technologie, die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld sneller en goedkoper transacties te doen. In de afgelopen maanden maakten zo'n dertig van 's werelds grootste banken bekend gezamenlijk te gaan kijken naar de mogelijke toepassingen van de technologie.

Vandaag heeft Chain.com, een bedrijf dat zelf gespecialiseerd is in blockchaintechnologie, aandelen uitgegeven aan een private investeerder via het nieuwe Nasdaq-systeem Linq, dat is gebaseerd op de technologie. De procedure die nodig is om een dergelijke transactie te verwerken, is daarmee een stuk sneller verlopen, geeft Nasdaq aan, en ook kan alles online afgehandeld worden.

Discussie op Wall Street
De transactie is een grote vooruitgang in de wereldwijde financiële sector, zegt Nasdaq-ceo Bob Greifeld in een reactie. "Het is een bijzonder moment in de historie van de blockchaintechnologie. We beginnen hiermee een proces dat de infrastructuur van financiële markten drastisch verandert."

Op Wall Street ontstond meteen discussie, want meerdere andere bedrijven claimen de eerste te zijn die de technologie hebben gebruikt voor aandelenhandel, schrijft FT.

Veel sneller
Afgelopen twee jaar is de blockchaintechnologie bezig aan een opmars. De drie grootste banken van Nederland zijn geïnteresseerd in de technologie. En onlangs maakte De Nederlandsche Bank een u-turn: na aanvankelijke aarzeling is de toezichthouder in gesprek gegaan met verschillende banken en verzekeraars over de technologie.

“De blockchaintechnologie kan alle derde vertrouwde partijen, zoals banken, vervangen", legde blockchainexpert Rutger van Zuidam eerder uit aan RTL Z. "De technologie maakt het mogelijk om vliegensvlug transacties en registraties te doen, veel sneller dan je nu gewend bent. Alle boekhoudingen van financiële bedrijven zoals banken of een beurs, worden zo toegankelijk als het internet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore