Geld en Werk

Export groeit fors: meer auto's en schepen verkocht

15 maart 2016 07:48 Aangepast: 15 maart 2016 08:01
Met het sluiten van TTP lopen de VS vooruit op het sluiten van het TTIP-verdrag met Europa Beeld © ANP

In januari verkochten we 5,6 procent meer aan het buitenland. Vooral schepen en auto's deden het goed.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De export steeg veel meer dan in december, toen de groei maar 1,5 procent was. 

In januari werden er in vergelijking met een jaar eerder niet alleen meer schepen en auto's verkocht, maar we voerden ook meer aardolie- en chemische producten en elektrotechnische machines uit.

Februari en maart worden minder goed
Het is de vraag of onze export in de rest van het jaar het net zo goed zal doen. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de export in ieder geval in februari maart minder gunstig dan in januari. Dat komt doordat de wisselkoersen nu minder gunstig zijn. De euro is wat sterker geworden ten opzichte van sommige andere munten.

Daar staat wel tegenover dat de ontwikkeling van de Duitse industriële productie gunstiger was, maar dat weeg daar blijkbaar niet tegenop.

Exportkampioen
In januari nam niet alleen de export toe, ook de import steeg, met 9,4 procent. Er werd vooral meer aardolie en aardgas ingevoerd. Ondanks het feit dat de import sneller steeg dan de export hoeven we ons nog geen zorgen te maken. Nederland heeft al jaren een exportoverschot, we voeren meer uit dan we importeren. We zijn zelfs het op zes na grootste overschot in de goederenhandel.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore