Geld en Werk

Rechter oordeelt: Apple hoeft iPhone niet te kraken

01 maart 2016 09:44 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30
Beeld © Getty

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Apple de iPhone van een drugsverdachte niet hoeft te kraken. Dat is een duwtje in de rug van Apple, die met de FBI in een strijd is verwikkeld of de beveiliging van iPhones moet worden verzwakt.

Het is de eerste keer dat een rechter zich uitspreekt over het verzoek van de overheid of Apple moet meewerken aan het helpen kraken van een iPhone van een verdachte. De Amerikaanse overheid beroept zich op de zogeheten All Writs Act uit 1789, die het mogelijk maakt dat de overheid acties kan afdwingen die niet in de wet staan - zoals het meehelpen inbreken op een iPhone.

De iPhone is in een drugszaak in beslag genomen en bevat volgens de politie belangrijke informatie over de verdachte. Omdat de smartphone op besturingssysteem iOS 7 draait, is de data vrij gemakkelijk door Apple van het toestel te halen. Apple weigert dit dus expliciet.

De rechter uit New York vindt dat de overheid de All Writs Act niet kan inzetten om Apple te dwingen data uit de iPhone te halen. Volgens de rechter wordt de All Writs Act te breed ingezet om rechtmatig te zijn.

FBI gebruikt dezelfde wet
Diezelfde wet wordt ook door de FBI gebruikt om Apple te dwingen de iPhone van de San Berdino-terrorist te kraken. Bij de aanslag kwamen vorig jaar veertien mensen om het leven. Apple werkte voorheen wel mee aan het kraken van iPhones, maar sinds besturingssysteem iOS 8 is de beveiliging van de smartphones flink opgeschroefd en kan Apple zelf niet meer bij de data op de toestellen. De iPhone van de terrorist draait op iOS 9.

De FBI wil Apple verplichten om de beveiliging zodanig te verslechteren dat het de versleuteling kan bruteforcen. Dit betekent dat de overheid een ongelimiteerd aantal pincodes of wachtwoorden kan invoeren totdat de smartphone wordt ontgrendeld. Door de hoge rekenkracht van computers kan een viercijferige pincode vrij snel worden gekraakt.

Geen garantie
De uitspraak van de rechter uit New York is geen garantie voor eenzelfde uitspraak in de zaak tussen Apple en de FBI, maar kan wel worden meegenomen door de rechter. Daarnaast zou de iPhone van de terrorist informatie bevatten die de nationale veiligheid ten goede zou komen. Een rechter kan hier zwaarder aan tillen.

Apple en de FBI staan vanavond voor het Amerikaans Congres. Op 22 maart volgt de eerste zitting in de rechtbank. Volgens Reuters zou een commissie van het Huis van Afgevaardigden het debat over het wel of niet verslechteren van de beveiliging van iPhones willen voeren, en de beslissing niet aan een rechter over willen laten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore