Geld en Werk

Wereldkampioen Chinees bordspel Go verliest van Google's DeepMind

09 maart 2016 12:31 Aangepast: 01 augustus 2017 04:30

Een computer heeft voor het eerst de wereldkampioen in het complexe Aziatische bordspel Go verslagen. Google-software DeepMind won vanochtend van Lee Sedol.

In 1996 lukte het een schaakcomputer al om de regerend schaakkampioen te verslaan, maar tot nu toe lukte het software niet van de absolute Go-top te winnen.

Go is een zeer uitgebreid en ingewikkeld spel. Een gemiddeld potje Go van 150 zetten kan volgens schattingen tot meer uitkomsten op het bord kan leiden dan er atomen in het universum zijn. Nadat de Europees kampioen Go het vorig jaar al moest afleggen tegen de Google-computer AlphaGo, moet wereldkampioen Lee Sedol nu ook zijn meerdere erkennen.

AlphaGo
AlphaGo is een programma van Google's Deepmind, dat gebruik maakt van 'machine learning' (een soort kunstmatige intelligentie) om zichzelf beter te maken. Onderzoekers van DeepMind trainden de computer met 30 miljoenen zetten van professionele spelers, om hem daarna potjes tegen zichzelf te laten spelen, waarmee het extra zetten en tactieken leerde.

Vandaag werd de eerste van vijf wedstrijden tussen computer en de menselijke wereldkampioen gespeeld in het Zuid-Koreaanse Seoul. Na drieënhalf uur gooide Lee de handdoek in de ring, met nog 28 minuten en 28 seconden te gaan.

De eerste wedstrijd is hieronder terug te kijken. De komende dagen volgen nog vier wedstrijden tussen Lee Sedol en AlphaGo. Die zijn live te bekijken op YouTube. Ze beginnen behoorlijk vroeg, om half 5 ’s ochtends Nederlandse tijd. Ook moet je de spelregels snappen om het te volgen. Lee speelt voor een geldbedrag van 1 miljoen dollar, als AlphaGo wint, gaat dat geld naar goede doelen.

Bron: Bright.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore