Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Niemand betaalt belasting over inkomsten Airbnb

13 oktober 2015 20:33 Aangepast: 20 oktober 2015 11:46

De deeleconomie wordt steeds groter, maar dat is niet per se goed nieuws voor de Nederlandse schatkist. De meeste mensen geven hun inkomsten uit de deeleconomie niet op en betalen er geen belasting over. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mensen die een kamer of huis verhuren via Airbnb of een deelauto verhuren.

Onduidelijke regels
De regels voor de belastingen bij de deeleconomie zijn onduidelijk. Verder lijkt de belastingdienst gewone particulieren (nog) niet te controleren. Ook speelt mee dat Airbnb geen Nederlandse vestiging heeft en de Nederlandse belastingdienst geen specifieke informatie kan opvragen bij het Europese hoofdkantoor van Airbnb in Ierland.

Volgens Harmen van Sprang van Share NL hoeven eigenaren van woningen die een deel van hun huis verhuren de inkomsten niet op te geven. Hij zegt in Money Talks: "Een kamer in je eigen koophuis mag je belastingvrij verhuren. Verhuur je soms je huis dan kom je niet snel in aanmerking voor fiscale aspecten. Airbnb werkt in Nederland niet samen met de belastingdienst."

"Tot 5000 euro hoef je de inkomsten niet op te geven."

Kijk hier onze uitzending: De trend je woning verhuren (en geen belasting betalen):

Zo zit het officieel
Sowieso mag je van de belastingdienst 30 procent van de huur onbelast incasseren. De overige 70 procent zou je na aftrek van kosten wel moeten aangeven.

De belastingdienst kan in principe wel controleren of dat gebeurt, maar de dienst mag niet zomaar alle gegevens opvragen zonder goede reden. Om dat te doen moet er van tevoren een vermoeden van fraude zijn. Ook krijgt de belastingdienst geen overzicht van Airbnb van alle huizen die verhuurd worden.

Via Airbnb wordt dit jaar alleen al in Amsterdam 110 miljoen euro verdiend, en daar ziet de landelijke fiscus waarschijnlijk niets van terug.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore