Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Zeker 3350 banen van TSN Thuiszorg gered

25 februari 2016 15:49 Aangepast: 01 augustus 2017 08:00

Diverse zorgaanbieders als Buurtzorg nemen definitief 3350 werknemerscontracten over van het noodlijdende thuiszorgbedrijf TSN, met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden. Uit een rondgang van RTL Z blijkt het aantal werknemers dat mee kan naar een nieuwe zorgaanbieder uiteindelijk nog verder kan oplopen.

Gemeenten hadden tot gisteren de tijd om op het aanbod van ondermeer Buurtzorg in te gaan. Buurtzorg stelde als voorwaarde voor de overname van de contracten dat gemeentes waar TSN actief is daarvoor een eenmalige vergoeding zouden betalen, en dat de medewerkers minimaal 21 euro per uur betaald krijgen.

In eerste instantie wilde Buurtzorg ongeveer driekwart van het TSN-personeel inlijven, zo’n 9000 medewerkers, maar eerder werd al duidelijk dat dat onhaalbaar was, omdat lang niet alle gemeentes willen meebetalen aan het reddingsplan. Een groot aantal gemeenten heeft andere afspraken bij de aanbesteding gemaakt, ze hebben het werk niet elders vergeven. Utrecht, Rotterdam, Apeldoorn en Hengelo doen bijvoorbeeld niet mee met het aanbod van Buurtzorg.

Niet verder met Buurtzorg
Met 12.000 huishoudelijke hulpen in dienst was TSN de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Na jarenlang verlies te hebben geleden en meerdere ontslagrondes te hebben doorgevoerd, werd de financiële situatie in november onhoudbaar. Toen vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan.

Begin deze maand ging Jos de Blok van Buurtzorg er nog vanuit ruim driekwart van de banen te redden. “Gemeenten die in eerste instantie positief waren, zijn teruggekrabbeld nadat ze hun juristen hadden ingeschakeld. Die adviseerden om niet met Buurtzorg verder te gaan.“  Buurtzorg doet eenmalig een beroep op subsidie voor sociale innovatie. Branchorganisatie BTN noemt dat verkapte staatssteun en dreigt met juridische stappen tegen gemeenten die de subsidie aan Buurtzorg betalen. 

Staatssecretaris Martin van Rijn spoort overige gemeenten aan
"Voor 3350 is het behoud van hun baan nu geregeld, met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat zo’n 13.000 ouderen hun vertrouwde hulp kunnen houden." 

"Het gewoon goed regelen kan dus echt. De wethouders en aanbieders die dat in hun gemeente voor elkaar hebben gebokst, zijn goed bezig. Nu is het zaak dat de overige gemeenten duidelijkheid bieden. Wethouders van gemeenten die nog werken aan een oplossing roep ik op om zo snel mogelijk te besluiten. En de onzekerheid voor cliënten en personeel zo kort mogelijk te laten duren. Ik reken erop dat zij ook tot goede afspraken komen. Ik volg dat op de voet."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore