Geld en Werk

Asscher: UberEats en Deliveroo verzieken arbeidsmarkt

10 mei 2017 12:32 Aangepast: 28 juli 2017 04:00
Lodewijk Asscher. Beeld © ANP

Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft in ongekend harde bewoordingen uitgehaald naar bedrijven die bij het inhuren van personeel de randen van de wet opzoeken. De minister doelt vooral op bezorgbedrijven als UberEats en Deliveroo.

Tijdens een speech die Asscher vandaag hield bij vakbond FNV wond hij er geen doekjes om.

Asscher reageert op het nieuws dat UberEats en Deliveroo bezorgers niet in dienst neemt, maar laat rijden als zelfstandig ondernemer. Daardoor krijgen de vaak zeer jonge bezorgers geen sociale bescherming en extra's meer zoals vakantiegeld, vergoeding bij ziekte en WW.

Uitgekookt

"Het is de hoogste tijd om een rode lijn te trekken", zegt Asscher over de extreme flexibilisering van de arbeidsmarkt. "Het is juridisch vaak net op het randje, heel uitgekookt", vervolgt de minister. "Maar er wordt voor mij een grens overschreden."

Asscher noemt niet letterlijk de namen van de twee maaltijdbezorgers, maar laat er weinig misverstanden over bestaan wie hij bedoelt. "Als je kinderen op hun eigen fietsje maaltijden laat bezorgen, en ze ongegeneerd opzadelt met alle risico's en fiscale lasten", noemt hij als voorbeeld van een misstand.

Eerder al noemde Asscher de praktijken van UberEats en Deliveroo 'heel asociaal'.

Aanpakken

Asscher zegt verder niet toe te staan dat de arbeidsmarkt 'wordt verziekt door ongewenst, onfatsoenlijke, onaanvaardbare flexibilisering'.

Ook pleit de minister voor een nieuw sociaal akkoord dat ervoor moet zorgen dat werkenden niet meer slecht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid aan de slag gaan.

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van