Geld en Werk

Rechter geeft Delta Lloyd gelijk: stemming claimemissie mag

14 maart 2016 19:14 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00
Beeld © ANP (Archieffoto) - Topman Hans van der Noordaa

Een belangrijke overwinning voor Delta Lloyd in haar strijd tegen grootaandeelhouder Highfields Capital Management. De investeerder vroeg de Amsterdamse Ondernemingskamer de stemming over een claimemissie te verbieden, maar de rechtbank wees het verzoek af.

Highfields is fel tegen de extra aandelenuitgifte van 650 miljoen euro die Delta Lloyd wil doen om de kapitaalpositie te versterken. Volgens de investeerder, die zegt een aandelenbelang van tien procent in Delta Lloyd te hebben, is de claimemissie helemaal niet nodig. Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt het management van de verzekeraar van wanbeleid en misleiding van beleggers.

Delta Lloyd is het 'fundamenteel oneens' met de kritiek en liet weten de stemming over de uitgifte van extra aandelen gewoon op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van woensdag te laten staan. Daarop spande Highfields een kort geding aan. 

Omstreden claimemissie
De claimemissie van Delta Lloyd houdt de gemoederen flink bezig, aandeelhouders zijn er niet blij mee omdat de aandelen die zij al hebben erdoor verwateren. Als de verzekeraar dividend uitkeert, moet dat namelijk over meer aandelen verdeeld worden. Een andere grootaandeelhouder, de Taiwanese investeerder Fibon, heeft zich achter Highfields geschaard. Het bedrijf klaagde Delta Lloyd zelfs aan, vanwege miljardenverliezen die het leed op haar aandelenbelang. 

Beleggersbelangenbehartiger Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat morrend akkoord met de claimemissie. Want die 'is pijnlijk voor beleggers', maar het is een fase waar de verzekeraar door heen moet, schrijft de VEB op haar website. Delta Lloyd heeft bovendien geen keuze, volgens de VEB, omdat toezichthouder 'DNB alles bepaalt'. De Nederlandsche Bank schrijft in een brief aan Delta Lloyd dat zij uitstel van de stemming 'onwenselijk' acht

John de Mol
Ook grote adviesbureau's zoals ISS en Glass Lewis zouden hun klanten aanraden toch akkoord te gaan met de aandelenuitgifte. En ook aandeelhouder John de Mol lijkt voor de claimemissie te stemmen, ondanks de 12 miljoen euro die hij moest afschrijven toen de koers begin februari omlaag ging. 

De stemming woensdag gaat nu gewoon door, als meer dan de helft van de aandelen vertegenwoordigd is, is de helft plus een van de stemmen genoeg om het voorstel goed te keuren. Is dat niet het geval, dan is er een twee derde meerderheid nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore