Geld en Werk

'Albert Heijn moet Belgische winkels afstoten om fusie'

22 februari 2016 13:27 Aangepast: 01 augustus 2017 08:30
Beeld © ANP

Albert Heijn moet acht winkels afstoten in België. Anders kan de beoogde fusie met het Belgische supermarktbedrijf Delhaize niet doorgaan.

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft het voorstel voor de sluiting van de acht vestigingen gedaan, zeggen Belgische vakbonden tegenover persbureau Belga. De waakhond zelf wil niets bevestigen of ontkennen. Een woordvoerder wilde alleen zeggen dat er nog geen beslissing is genomen met betrekking tot de fusie, maar dat er een 'ontwerpbeslissing' voorligt.

Een woordvoerder van het moederbedrijf van Albert Heijn, Ahold, zei dat er om aan de bezwaren van de toezichthouder tegemoet te komen er waarschijnlijk winkels van beide bedrijven moeten worden afgestoten. Concrete aantallen wilde ook hij niet noemen, maar het zou volgens hem gaan om 'een beperkt aantal winkels'.

Megafusie
Het nieuwe fusiebedrijf zou een te dominante positie hebben in een aantal regio's in Vlaanderen volgens de Belgische waakhond, meldden de vakbonden. Daarom zouden er vestigingen afgestoten moeten worden. Albert Heijn heeft 38 vestigingen in Vlaanderen. Delhaize is met 838 winkels in heel België actief.

Door de fusie van de twee supermarktketens ontstaat een bedrijf met wereldwijd 6500 winkels en een jaaromzet van ruim 54 miljard euro. Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland. De aandeelhouders van beide bedrijven spreken zich op dinsdag 14 maart over de fusie uit. Rond die tijd moet er ook een definitieve beslissing zijn van de mededingingsautoriteit.

VTM plotte de AH's die gaan verdwijnen op een kaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore