Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Te koop: 44 eilandjes in de Vinkeveense Plassen

Beeld © Recreatie Midden Nederland

Altijd al als een ouderwetse ontdekkingsreiziger een vlag op je eigen eiland willen planten? Dat kan. In het recreatiegebied van de Vinkeveense Plassen staan 44 eilandjes te koop, die over twee weken worden geveild.

De eilandjes liggen in het recreatiegebied van Vinkeveen, waardoor het mogelijk is om je bootje aan te leggen, te zonnen of te picknicken. Ondernemendere types kunnen er ook terecht voor bijvoorbeeld de organisatie van yoga-evenementen, heidagen of het bouwen van een klimbos.

Wie er graag een huis op wil bouwen, moet uitwijken naar een andere locatie. Op dit moment mag je er alleen tot zonsondergang zijn, alhoewel het op sommige plekken wel mogelijk is om een grotere boot aan te meren en daar te slapen. De gemeente is wel bezig met een nieuw bestemmingsplan, waardoor er op sommige eilanden bijvoorbeeld wel overnacht mag worden.

Thumbnail

(Beeld: Recreatie Midden Nederland.)

Onderhoud is duur

De huidige eigenaar, het Recreatieschap, veilt 18 april de eilandjes omdat het onderhoud te duur is. Sommige legakkers verdwijnen langzaam maar zeker in de plassen omdat ze geen beschoeiing hebben: een soort muurtje rondom het eiland tegen de golven.

Het aanleggen van die beschoeiing is echter een kostbare aangelegenheid. De prijs kan oplopen tot een paar honderd euro per meter. De nieuwe eigenaren worden verantwoordelijkheid voor het onderhoud. Ongeveer de helft van de te verkopen legakkers heeft een beschoeiingsverplichting; de nieuwe eigenaar moet binnen drie jaar zorgen voor degelijke beschoeiing van de oevers.

 

Veiling

Hoeveel de eilandjes gaan kosten, weet de huidige eigenaar niet precies. "Dat is afhankelijk van de grootte en de ligging. We hebben echt geen idee: het ene eiland zal misschien maar een paar honderd euro kosten, terwijl de prijs van een andere misschien wel kan oplopen tot een ton", vertelt projectleider Daniël Bentveld. 

Van de ruim 225 legakkers is zo'n 80 procent in particuliere handen. Op de website van een makelaar is te zien dat deze tussen de 17.000 en 57.500 euro kosten. Op Marktplaats staat er één te koop (15 meter lang) voor 18.750 euro, inclusief beschoeiing.