Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nooit meer naar de bank voor een hypotheek

Klanten kunnen de hypotheek geheel zelfstandig online afsluiten Beeld © ANP

De eerste volledig online hypotheekverstrekker van Nederland gaat van start en wordt (deels) gefinancierd uit pensioenfondsen. BijBouwe.nl wil klanten de mogelijkheid bieden om de 'middle man' uit het proces te snijden en denkt dat het afsluiten van een lening veel gemakkelijker kan.

Consumenten kunnen via de website bijBouwe.nl direct binnen tien minuten online een hypotheek afsluiten, belooft Dynamic Credit, het grote Amerikaanse bedrijf achter de dienst. In Nederland is deze speler vooral bekend omdat het als eerste waarschuwde voor het op grote schaal verstrekken van risicohypotheken door banken.

Het idee is ontstaan omdat de hypotheekmarkt te weinig gebruik maakt van de mogelijkheden die online te bieden heeft, vertelt Bouwe Kuik, mede-oprichter en CEO tegen RTL Z. "Dat levert onnodige vertraging op, dus dat kan gemakkelijker."

Pensioenfondsen
Klanten kunnen de hypotheek geheel zelfstandig online afsluiten, vertelt hij. "Wie liever hulp wil, kan zich laten helpen door een adviseur, zowel iemand van het bedrijf als een onafhankelijke."

Het geld voor de leningen komt van Nederlandse beleggers, waaronder pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. "We hebben een open structuur gemaakt waarbij we in de toekomst nieuwe geïnteresseerden kunnen aansluiten", legt hij uit.

'Persoonlijke service'
Het bedrijf is vernoemd zijn eigen voornaam: Bouwe. "Dat heb ik niet zelf verzonnen", zegt hij op een iets wat verontschuldigende toon. "Ons vertrekpunt is dat we aan klanten willen bewijzen dat online het nieuwe dichtbij is. Het moet heel persoonlijk zijn."

Hij staat niet zelf alle klanten te woord, maar heeft hij een team van adviseurs. "We zien een hypotheek als de start van een relatie gedurende de looptijd. Zo monitoren we jaarlijks of de hypotheek nog bij onze klanten past. Als er iemand tegen problemen aanloopt, kunnen we al in een heel vroeg stadium bekijken of we daar wat aan kunnen doen."

​Zes miljard euro
Dynamic Credit heeft op dit moment voor zes miljard euro aan mandaten van institutionele beleggers voor beleggingen in Nederlandse hypotheken. Die worden niet alleen via bijBouwe.nl uitgegeven; begin dit jaar startte het bedrijf ook Hypotrust Elan Hypotheek en Hypotrust Woonbewust Hypotheek.