Geld en Werk

Rabobank verlaagt spaarrente naar laagste punt ooit

05 november 2015 16:51 Aangepast: 05 november 2015 17:39

Sparen heeft bijna geen zin meer. Marktleider Rabobank heeft vandaag de spaarrente verlaagd naar 0,7 procent per jaar, het laagste niveau ooit. "Pijnlijk, maar onvermijdelijk", zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. "Sterker nog, de rente kan nog veel lager."

De rentevergoeding is in drie jaar tijd keihard gehaald. De rente is nu zelfs minder dan de belastingen die je erover moet betalen. De Rabobank heeft de rente de afgelopen twee jaar stapsgewijs verlaagd van 2,4 procent naar nu 0,7 procent. Voor saldo’s boven de vijf miljoen euro vergoedt de Rabo al langere tijd helemaal geen rente meer.

Thumbnail

Armer met geld
De spaarrente maakt al langere tijd de inflatie en de belasting die je moet betalen niet meer goed. De koopkracht daalt geleidelijk doordat spaarders vermogensrendementheffing moeten betalen voor spaargeld vanaf een saldo van 20.000 euro: jaarlijks 1,2 procent. Je wordt daarbij ook nog armer doordat ook de inflatie aan je spaargeld knaagt. Analisten verwachten volgend jaar in Nederland een inflatie van 1 procent.

Zijn er veel alternatieven, bijvoorbeeld door geld langer vast te zetten? Nee, niet echt: een vijfjaars deposito doet bij de Rabo ook nog maar 0,7 procent rente.

Wen er maar aan
De Geus stelt dat spaarders blij moeten zijn dat ze nog wat krijgen. "Als je kijkt naar de rente op de kapitaalmarkt: wie gaat jou die 0,7 procent rente betalen?" Het is een kwestie van wennen, zegt hij. "Dat we toevallig gewend zijn aan rente, wil niet zeggen dat het vanzelfsprekend is. Je moet niet gek opkijken als de spaarrente helemaal verdwijnt."

De Rabobank lijkt voorzichtig die kant op te gaan. De bank bereidt zich voor op een spaarrente die onder de nul duikt. Dan krijgt tijd een andere waarde voor geld: geen rente krijgen voor je spaargeld, maar rente betalen. Rabobank bevestigt tegenover RTL Z dat de bank de ict-systemen klaarmaakt voor zo’n periode.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van