Ga naar de inhoud
Topman Rochdale voor de rechter

2,5 jaar cel voor 'Maseratiman' Möllenkamp om corruptie

Hubert Möllenkamp bij de rechtbank in oktober. Beeld © ANP

Het bekendste gezicht van alles wat er mis ging bij grote wooncorporaties, 'Maseratiman' Hubert Möllenkamp, moet 2,5 jaar de cel in. Het OM had 3 jaar geëist. Volgens de rechtbank is er genoeg bewijs van corruptie in zijn tijd als topman van woningcorporatie Rochdale.

De Amsterdamse rechtbank acht hem schuldig aan verduistering, oplichting, belastingfraude en witwassen. Ook heeft Möllenkamp volgens de rechter meineed gepleegd, toen hij voor de enquêtecommissie naar woningcorporaties ontkende dat er fraude was gepleegd. In haar vonnis noemt de rechtbank het gedrag 'schaamteloos'. Noch Möllenkamp zelf, noch zijn advocaat was aanwezig om het vonnis te horen. 

Arie van E. krijgt een maand celstraf en een werkstraf voor zijn aandeel in de fraude. Het OM had zeven maanden geëist. De rechtbank ziet de geldbedragen die hij zogenaamd uitleende aan Möllenkamp als giften, niet als leningen. Van E. kocht als directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon Möllenkamp om. 

Celstraffen medeverdachten
De 75-jarige verdachte Henk O., die Möllenkamp omkocht met dure Mercedessen en grote sommen geld, verdwijnt twee maanden achter de tralies. Het OM had acht maanden celstraf geëist als straf voor het betalen van zo'n 700.000 euro aan steekpenningen. O. deed met zijn sloopbedrijf veel zaken met Rochdale. 

Zijn ex-vrouw Alberdine V. krijgt 240 uur werkstraf vanwege het versturen van een valse factuur ter waarde van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed. Het Openbaar Ministerie had 3 maanden cel geëist. 

Ontnemingszaak
Behalve de celstraf hangt Möllenkamp ook nog een forse financiële strop boven het hoofd. Het OM wil ruim 2,4 miljoen euro terug, die hij onrechtmatig heeft verkregen met de fraude. Dit wordt los van de strafzaak behandeld in een ontnemingszaak.
 

Meer op rtlz.nl: