Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Ondanks de crisis stijgt het aantal banen in de detailhandel

12 maart 2016 16:21 Aangepast: 01 augustus 2017 03:30

Het afgelopen jaar zijn in Nederland per saldo 1700 winkels gesloten, toch is dat geen probleem voor de werkgelegenheid. Het totaal aantal banen in de detailhandel blijkt niet te dalen, maar de komende jaren juist gestaag te stijgen. Toch moeten 250.000 verkopers vrezen voor hun toekomst.

De detailhandel is de grootste sector qua werkgelegenheid in Nederland en ondanks de crisis werken er nu in totaal 863.000 mensen in een winkel, bij een garage of bij een webshop. Bij elkaar zijn ze goed voor 500.000 volledige banen. De werkgelegenheid loopt de komende jaren verder op, met 0,8 procent per jaar. Dat blijkt allemaal uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.

De groei van het aantal banen in de detailhandel loopt wel iets terug. Eerder groeide het aantal banen structureel met 1,2 procent per jaar, nu nog maar met 0,8 procent.

Groei in de detailhandel
Van de 8,2 miljoen personen met een baan in Nederland werkt ruim 10 procent in de winkelsector. Volgens onderzoeker Didier Fouarge van de Universiteit van Maastricht heeft de raming voor de detailhandel betrekking op winkels, markthandel, reparatie van auto’s maar ook detailhandel via internet. “Wat groei voor de ene sector is, bijvoorbeeld internetverkoop, kan de krimp bij een ander sector betekenen, bijvoorbeeld fysieke winkels.”

Tegenover RTLZ analyseert Fouarge de groei in de sector als volgt:

Ik zie twee ontwikkelingen die tot meer werkgelegenheid in de detailhandel leiden, ondanks de pessimistische ontwikkelingen van de afgelopen maanden:

1) Sommige online winkels gaan over tot fysieke winkels zoals bol.com en Coolblue.

2) Naarmate wij verder herstellen uit de crisis en de werkloosheid verder daalt, gaan we meer besteden. We hebben al heel wat jaren te kampen met een relatief hoge werkloosheid, als winkel hou je een tijdje vol, maar na een tijdje is het geld op en val je om. Bij herstel van de economie komt hier een einde aan. Als de mensen vaker een baan hebben en meer verdienen, dan gaan ze meer besteden en dat gaat leiden tot een herstel.

Het UWV stelt in haar landelijke arbeidsmarktprognose ook dat doordat consumenten meer geld uitgeven door koopkrachtverbeteringen en doordat het vertrouwen in de economie positief is, dat het aantal banen in de detailhandel blijft groeien. 

Faillissementen
De groei van het aantal banen is opvallend als we zien hoeveel faillissementen er momenteel zijn. De universiteit is voor de komende 6 jaar een stuk voorzichtiger dan wat er vroeger aan groei is geweest, maar Fourage ziet nog steeds groei, ondanks het omvallen van een aantal winkelketens: “Grote ketens als de V&D zitten ook in de cijfers, nou ja ze zaten er ook in.”

Het UWV stelt dat de situatie in detailhandel onzekerder is dan gewoonlijk, omdat het onduidelijk is hoeveel banen er behouden blijven bij de doorstart van de winkelketens.

250.000 verkopers
​28 procent van de werknemers in de detail werkt als winkelverkoper, een kwart miljoen mensen verdient nu nog z’n brood als winkelverkoper. Daarbij is 13 procent lader, losser of vakkenvuller. Fourage: “Bij het omvallen van grote spelers zoals V&D rijst de vraag of er nog toekomst is voor de verkopers die werkloos zijn geworden." 

Fouarge analyseert: "In de detailhandel werken natuurlijk niet alleen verkopers, zoals bij de V&D die nu ontslagen zijn. Er zijn meer beroepsgroepen in winkels, zoals teamleiders van kleinere winkels".

"Het zou ook goed kunnen dat het omvallen van grote spelers juist kansen genereert voor andere initiatieven, bijvoorbeeld bij kleine fysieke of online winkels, waar verkopers door hun vaardigheden, ervaring in verkoop, sociaal en communicatief gericht, een plek kunnen krijgen."

Ontwikkelingen vraag en aanbod arbeidsmarkt
Uit gegevens van het ROA blijkt dat er  een te grote instroom van werknemers komt. Zo'n 44.000 afgestudeerden vanuit het MBO willen de komende 5 jaar in de verkoop in de detailhandel gaan werken. Daar zullen te weinig banen beschikbaar voor zijn. 

Winkels dicht
De werkgelegenheid blijft groeien ondanks dat het afgelopen jaar in Nederland per saldo ruim 1700 winkels zijn gesloten. Het totaal aantal winkels (voordeuren) is volgens informatieverzamelaar Locatus gedaald van 98.978 naar nu 97.221. 

De leegstand in de straten is volgens Geert Jan Slop van Locatus niet gestegen. Tegenover RTLZ zegt hij:  “De winkels krijgen een andere functie. Ze worden verbouwd tot horeca of tot dienstverlenende beroepen als een kapsalon.”

Ondanks de daling van het aandeel winkels constateert het UWV toch dat het aantal banen voor werknemers in de detailhandel gemiddeld gezien nog steeds sneller toeneemt dan voor de gehele Nederlandse economie.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore