Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Vrouwen programmeren beter, zolang ze hun sekse maar verbergen'

Indiase hackers tijdens een hackaton in Bangalore. Beeld © EPA

Code van vrouwelijke programmeurs wordt vaker goedgekeurd dan die van hun mannelijke collega's, blijkt uit onderzoek. Addertje onder het gras: dan moeten ze wel verbergen dat ze vrouw zijn, als ze het ter keuring aanbieden.

Dat blijkt uit een onderzoek naar 3 miljoen ingediende stukken codes (programmeertaal) op Github, een site waar ruim 12 miljoen programmeurs wereldwijd hun code ter inzage aan collega's geven. Die collega's geven dan commentaar en dragen verbeteringen aan voor de code. Uit het onderzoek, gedaan door studenten computerwetenschappen, blijkt dat bijna 79 procent van codes geschreven door vrouwen werd geaccepteerd. Hun mannelijke evenknieën scoorden met ruim 74 procent lager. 

Dat cijfer was echter alleen de uitkomst op het moment dat diegenen die goedkeuring gaven niet op de hoogte waren van het feit dat de code geschreven was door een vrouw. De codes van vrouwen die hun geslacht in hun profiel hadden staan, werden vaker afgewezen. De onderzoekers konden geen verklaring geven voor dit verschil. 

Wijdverbreid seksisme
Volgens de onderzoekers is dit hét bewijs van het alom aanwezige seksisme in de branche. Vrouwen zijn dan ook sterk ondervertegenwoordigd in de beroepsgroep, volgens onderzoek uit 2013 is slechts 11 procent van de programmeurs vrouw, schrijft The Guardian. 

Bron: RTL Z
Meer over