Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Plasterk: salarissen regionale overheidsbedrijven aan banden

Beeld © ANP

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat ook bestuurders bij regionale overheidsbedrijven niet meer gaan verdienen dan een minister. Daarvoor wil hij de Wet Normering Topinkomens veranderen.

In die wet is nu al geregeld dat topmensen bij de overheid en semi-overheid niet meer mogen verdienen dan een ministerssalaris. Dat is maximaal 179.000 euro.

Die regels gelden nog niet voor bestuurders van bedrijven die in handen zijn van regionale of lokale overheden, maar daar moet dus verandering in komen.

Rel bij Delta
Plasterk reageert hiermee op de rel rond de oud-topman van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Hij eiste een forse loonsverhoging op zijn bestaande salaris van 520.000 euro, terwijl Delta in zwaar weer verkeert. Gisteren stapte ceo Arnoud Kamerbeek op en zou daarvoor ook nog eens vergoeding krijgen van acht ton.

Plasterk vind dat veel te veel geld. De minister wijst ook nog op de zuinige aard van de Zeeuwen: "In Zeeland is het motto: geen cent te veel uitgeven".

500 bedrijven
In totaal zouden de nieuwe regels moeten gaan gelden voor zo’n 500 bedrijven die in handen zijn van gemeenten en provincies, of waar zij een meerderheidsbelang in hebben. Dat varieert van energiebedrijven tot parkeerbedrijven en afvalverwerkers.

Later dit jaar wil de minister de Wet Normering Topinkomens aanpassen. Dan zal ook moeten blijken of er in de Tweede Kamer voldoende steun is voor dit voorstel.