Geld en Werk

Piloot worden? ABN Amro geeft je geen geld meer

29 februari 2016 18:54 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30
Zo'n duizend vliegers zouden werkloos op de bank zitten Beeld © ANP

Altijd al piloot willen worden? Dan hoef je vanaf september niet meer bij ABN Amro aan te kloppen voor een lening om je studiekosten te betalen. De bank stopt ermee.

Afgelopen jaren bleek al dat er sprake is van een overschot aan piloten. Zo'n duizend vliegers zouden werkloos op de bank zitten, berekende Z Today eerder. Dat is een probleem, want wie niet genoeg vlieguren maakt, ziet zijn brevet in rook opgaan.

Piloten die wel aan het werk komen, vinden vaak een baan bij maatschappijen als Ryanair of Easyjet. Daar is het salaris niet hoog genoeg om het collegegeld (zo'n 200.000 euro) terug te verdienen. 

ABN Amro stopt
ABN heeft een lange geschiedenis als kredietverstrekker voor de piloten in spe, maar vindt het nu genoeg. "De bank heeft de goede tijden en de mindere tijden in deze branche doorgemaakt, met name in de afgelopen jaren. Dat heeft de bank ertoe gebracht na te denken over haar toekomst op deze markt", schrijft het bedrijf.

Uiteindelijk is er dus geconcludeerd dat de stekker uit de leningen gaat. Zelf omschrijven ze het wat netter: "De conclusie van die heroverweging is dat deze activiteit voor ABN Amro onder de huidige omstandigheden niet meer past bij ons productaanbod en dat de bank zich daarom terugtrekt."

Huidige studenten behouden lening
Er zijn op dit moment nog zo'n 150 studenten bezig met hun opleiding. Zij hoeven zich op de korte termijn geen zorgen te maken: ABN blijft hun studie financieren.

Mochten ze na het behalen van hun diploma niet aan de bak komen, dan zouden ze eens kunnen bellen met Nick de Borst. De 23-jarige Rotterdammer had last van hetzelfde probleem en begon gewoon zijn eigen vliegmaatschappij in Bosnië en Herzegovina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van