Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Twaalf procent méér voor topman Nationale Nederlanden

Topman Lard Friese van NN. Beeld © ANP

Topman Lard Friese van verzekeraar NN Group heeft zijn beloningspakket vorig jaar met ruim 12 procent zien stijgen, tot bijna 2 miljoen euro. Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag. Het is de tweede keer dat het concern achter Nationale-Nederlanden zijn salaris verhoogt.

De 54-jarige Friese werkt sinds 2008 bij NN Group. Nadat de verzekeraar in 2014 was afgesplitst van ING en een zelfstandige beursnotering had gekregen, werd hij bestuursvoorzitter. Vandaag werd bekend dat de toezichthouders van de verzekeraar Friese komende aandeelhoudersvergadering opnieuw voor vier jaar willen benoemen.

De topman verdiende vorig jaar een basissalaris van bijna 1,3 miljoen euro. Zijn variabele beloning bedroeg 260.000 euro. Daarnaast ontving hij een pensioenpakket ter waarde van 357.000 euro, en nog 56.000 euro aan overige beloningen. Daarmee komt het totale pakket op 1.971.000 euro. Dat is ruim twee ton ofwel 12,2 procent méér dan het voorgaande jaar.

Relatief weining

NN Group schrijft in het jaarverslag dat de toezichthouders vorig jaar besloten om het basissalaris van Friese met 10 procent te verhogen. De andere beloningscomponenten blijken dus nog iets sterker te zijn gestegen.

Volgens de verzekeraar had een vergelijkende studie naar ongeveer dezelfde bedrijven aangetoond dat Friese relatief weinig verdiende. Zelfs na de salarisstijging verdient de topman nog relatief weinig, aldus NN.

NN verhoogde het salaris van Friese al eerder, omdat zijn verantwoordelijkheden groter waren geworden en hij minder zou verdienen dan zijn collega's bij andere verzekeraars.