Van 17 tot 20 januari staat de jaarvergadering van het World Economic Forum op het programma. Traditioneel bespreekt de absolute elite van het wereldwijde bedrijfsleven en de politiek in het mondaine Davos de wereldproblematiek.
3000 vooraanstaande politici, ceo's, geestelijk leiders (en Shakira) komen de komende dagen in ruim 400 bijeenkomsten bij elkaar om te praten over de grote uitdagingen van de wereld. De Nederlandse delegatie is fors te noemen: premier Rutte, minister Dijsselbloem (Financiën), minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), minister Hennis (Defensie) en minister Schippers (VWS) geven allemaal acte de presence.
Regeringsleiders schitteren door afwezigheid
Daarmee is Nederland overigens een vreemde eend in de bijt dit jaar. De Duitsers, Fransen en Italianen sturen bijvoorbeeld allemaal hun regeringsleiders niet naar het Zwitserse bergdorp. Ook de president van de Verenigde Staten zal niet aanwezig zijn. Ook zijn opvolger, Donald Trump, is niet van de partij. Hij wordt vrijdag ingezworen in Washington.
Van de G7-landen zal alleen de regeringsleider van het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn. Theresa May zou na het geven van een belangrijke brexit-speech in eigen land direct naar Davos vliegen, om daar onder andere te spreken met de Chinese president Xi Jinping. De Chinezen grijpen Davos dit jaar juist aan om te laten zien dat ze een wereldspeler van formaat zijn.
Verantwoord leiderschap
Het is voor het eerst dat de Aziatische grootmacht met zijn president naar Davos komt. In zijn kielzog neemt hij ook Alibaba-topman Jack Ma mee en nog 90 andere delegatieleden. President Xi krijgt zelfs de eer om het bal te openen. In zijn toespraak zal hij naar verwachting het belang van vrijhandel en samenwerking onderstrepen.
Dat zijn nu niet per se twee kernwaarden waarmee de aankomend president Donald Trump geassocieerd wordt, en dat lijkt geen toeval. Het thema van Davos dit jaar is responsief en verantwoord leiderschap. De organisatie noemt als aanleiding 'twee verrassende stemmingen' (lees: Trump en brexit) en de opmars van populisme in West-Europa als reactie op de negatieve gevolgen die mensen ondervinden van globalisering. De grote vraag die voorligt aan de deelnemers is hoe men de zorgen van burgers over globalisering serieus moet nemen, zonder te vervallen in protectionisme en populisme.
In de 400 geplande vergaderingen overleggen politici met het bedrijfsleven en andere invloedrijke personen over hoe wereldwijde samenwerking kan worden bevorderd, hoe de economische groei kan worden aangejaagd, de hervorming van het kapitalisme en de voorbereiding op de robotisering (vierde industriële revolutie).
Wereldpolitiek is een mannenzaak
Het bespreken van de toekomst van de wereldpolitiek en -economie, lijkt voorlopig nog vooral een aangelegenheid te zijn voor mannen. 79 procent van de aanwezigen is man, slechts 21 procent is vrouw.
De Nederlandse delegatie zit met 41 mannen en 11 vrouwen precies op het gemiddelde.
Niet gratis
Deelname aan de activiteiten in Davos is trouwens in het geheel niet gratis. Volgens The Guardian kost lidmaatschap en een kaartje voor de WEF 68.000 Zwitserse frank (63.000 euro).
Voor een 'premiumkaartje', waarmee je toegang krijgt tot alle evenementen moet een bedrijf strategisch partner zijn van het World Economic Forum, a raison de 600.000 frank. Dan mag de ceo met vier collega's naar Davos komen. Die betalen vervolgens nog wel 18.000 frank voor tickets.
Extreme beveiliging
Nu moeten er ook wel flink wat kosten gemaakt worden om het evenement in goede banen te leiden. Alleen de extreme vormen van beveiliging zouden al vele miljoenen kosten. Tijdens het vierdaagse congres zouden er zo'n 4000 tot 5000 soldaten op de been zijn. Dat komt neer op 1,6 soldaat per deelnemer.
Shakira wacht tot zij haar prijs in ontvangst mag nemen. (beeld: AFP)
Shakira krijgt een prijs
Traditiegetrouw wordt er ook een prijs uitgereikt aan een wereldster met het hart op de juiste plaats. Vorig jaar kreeg Leonardo DiCaprio een Crystal Award, dit jaar is de eer aan zangeres Shakira.
Zij krijgt de prijs omdat ze zich inzet voor educatie van kansarme kinderen in Colombia en voor haar werk als UNICEF-ambassadeur.