Ga naar de inhoud
Geld en Werk

FBI vs. Apple: we willen alleen moorden oplossen

Beeld © EPA

De strijd tussen de FBI en Apple gaat door. Apple wil de FBI niet helpen iPhones te kraken, maar FBI-directeur Comey zegt helemaal geen precedent te willen scheppen, maar slechts een onderzoek te willen doen naar een massamoord waarbij 14 doden vielen.

Comey ontkent dat de FBI (de federale politie in de VS) de moorden wil aangrijpen om voortaan toegang te krijgen tot gegevens van alle iPhone-gebruikers, schrijft de Amerikaanse website Mashable. Maar ondanks dat hij zegt niet de encryptie te willen kraken, is het zeker niet het einde van de discussie volgens hem: "Ik hoop dat mensen even diep ademhalen voordat ze het einde van de wereld aankondigen. Laat ze hun adem sparen voor een gesprek over nieuwe technologieën." Dat gesprek zou volgens hem moeten gaan over de spanning die ontstaat tussen enerzijds het recht op privacy en anderzijds opsporingsbevoegdheden. 

Afgelopen dinsdag oordeelde een rechter dat Apple speciale software moet leveren die een bepaalde veiligheidsencryptie kan kraken. De FBI kan dan de iPhone van een verdachte van de San Bernardinomoorden doorzoeken. Apple wil dat niet.

Gegeven gewist
​Een agent probeerde de code van de telefoon in te toetsen, maar daarbij resette hij het iCloud account van de iPhone. Nu is de telefoon niet meer te ongrendelen.

Als ze te vaak te proberen door het beveiligingssysteem heen te komen, zorgt ingebouwde software ervoor dat gegevens worden gewist.

Automatische back-up
Volgens Apple hadden ze kunnen zorgen voor een automatische back-up van de iCloud account, maar alleen als het wachtwoord niet opnieuw was ingesteld. Dat had additionele informatie van het toestel kunnen opleveren, zonder dat het wachtwoord bekend was.

Apple heeft ondertussen steun gekregen van Whatsapp en Google, tegen het kraken van telefoons.

De iPhone in kwestie behoorde toe tot degene die ervan wordt verdacht op 2 december in San Bernardino in Californië 14 mensen te hebben vermoord. De twee terroristen werden later doodgeschoten door de politie.