Geld en Werk

Curator Imtech blijft kritisch over rol banken

14 september 2015 17:50 Aangepast: 10 november 2015 17:55

De curatoren van de failliete installatiegigant Imtech hielden de afgelopen weken grote uitverkoop. Uit hun eerste faillissementsverslag, dat vandaag verscheen, blijkt dat daarmee 200 miljoen euro is opgehaald. Curator Jeroen Princen blijft kritisch over de rol van de banken.

Wat is de voorlopige tussenstand?
Al heel snel bleek dat wij Imtech niet als geheel konden verkopen. Dat moest in delen. Tot dusverre hebben wij zo’n 40 tot 60 vennootschappen kunnen verkopen. In die gevallen is er geen sprake van faillissementen, en draait alles gewoon door.

Imtech telde 22.000 werknemers. Hoeveel werkgelegenheid hebben de curatoren kunnen behouden?
Toen wij als curator aantraden was Imtech Duitsland al failliet. Dus wij konden nog iets doen voor 17.000 tot 18.000 werknemers. Het overgrote deel van de werkgelegenheid is gered. De grootste faillissementen vielen helaas in Nederland; Building Services en Industrial Services. In die faillissementen verloren ongeveer 1000 mensen hun baan.

Valt dat mee of tegen?
Het valt mij eerlijk gezegd mee. Maar natuurlijk zijn duizend ontslagen er duizend teveel. Dat is heel vervelend voor iedereen. Dat begrijp ik heel goed.

Is de verkoop nu helemaal afgerond?
Niet helemaal. Wij zoeken nog kopers voor Roemenië, Hongarije en Polen. Bij die onderdelen werken 600 mensen. De gesprekken lopen. Wij verwachten deze week nog onderdelen te kunnen verkopen.

Wat heeft de uitverkoop opgebracht?
In het verslag hebben we voor het eerst bedragen genoemd. We gaan ongeveer uitkomen op 200 miljoen euro. Als absoluut getal lijkt dat veel. Maar afgezet tegen wat Imtech tot voor kort dacht dat de bedrijfsonderdelen waard waren, is dat weinig.

Klopt het dat de hele opbrengst naar de banken gaat?
Het overgrote deel van de opbrengst wel.

Blijft er niets over voor de andere schuldeisers?
Niet veel. Maar de meeste schuldeisers zijn vooral gebaat bij het feit dat er veel onderdelen zijn doorverkocht. Die dochterbedrijven kunnen dus aan hun verplichtingen blijven voldoen. Bij de faillissementen van de onderdelen Building Services en Industrial services zullen de schuldeisers de pijn wel voelen.

U was kritisch over de rol van de banken bij het faillissement. Hoe is dat nu?
Dat is niet veranderd. Wij gaan drie zaken kritisch onderzoeken. In de eerste plaats hoe en op welk moment de zekerheden van de banken tot stand zijn gekomen. En of dat juridisch nog wel mocht op dat moment. In de tweede plaats kijken wij naar de manier waarop de banken optraden rondom de stille bewindvoering en de surseance, onder meer door de bankrekeningen te bevriezen.

Ten slotte gaan wij de manier beoordelen waarop het verkoopproces na het faillissement tot stand is gekomen. De banken hebben de divisies verkocht, die zij in onderpand hadden. In alle hectiek hebben wij als curatoren niet kunnen bepalen of daar de beste prijzen zijn gerealiseerd. Dat lijkt niet veel uit te maken, omdat de opbrengst toch naar de banken gaat. Maar als mocht blijken dat de opbrengst verdeeld had moeten worden onder alle schuldeisers, dan wordt het wel relevant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore