Economie

Niemand in loondienst wil zzp'er worden

07 maart 2016 10:10 Aangepast: 01 augustus 2017 05:00
45 procent is bang voor de arbeidsongeschiktheidsrisico's Beeld © Getty Images

Overstappen van loondienst naar zzp-schap? Nee bedankt, zeggen de meeste mensen. Slechts 3 procent van de werknemers in loondienst heeft er zin in om ooit voor zichzelf te beginnen, terwijl HR-managers verwachten minder mensen in loondienst te nemen.

Van de mensen die in loondienst werken, wil 15 procent het misschien wel eens overwegen, de rest bedankt voor de eer. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Raet onder ruim 1700 werknemers in loondienst, HR-managers en bestuurders.

Opvallend is dat de generatie Y ook niet te springen staat om een freelance bestaan. Ze worden weliswaar vaak geprezen als een flexibele generatie die geen behoefte heeft aan enorme vastigheid, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Wie eenmaal aan een vast contract geroken heeft, wil niet meer terug. De financiële onzekerheid wordt door 67 procent gezien als een te groot risico. Ook zijn velen bang voor de risico's die ze lopen als ze arbeidsongeschikt worden. Daarnaast vindt een groot deel het niks om geen sociaal vangnet te hebben. 

Verwachtingen loonmarkt liggen anders
Dat is best onhandig, want ondanks de terughoudendheid bij medewerkers, neemt het aandeel van en de behoefte aan zelfstandige professionals alleen maar toe. Ruim een derde van de HR-managers verwacht dit jaar minder mensen in loondienst te hebben dan in 2015. Over het algemeen is volgens de woordvoerder te zeggen dat in bepaalde sectoren het aantal werknemers in loondienst krimpt, terwijl het aantal flexwerkers stijgt. 

Overigens bleek dit weekend uit cijfers van het CBS dat zzp'ers 10 procent minder verdienen, dan iemand die in loondienst. Toch zijn zelfstandigen positiever dan ooit. Ze hebben hoge verwachtingen van 2016 en verwachten dat het jaar een rapportcijfer 7,3 scoort, dat is een punt meer dan vorig jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`