Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dyson: 'Bosch sjoemelt à la Volkswagen met stofzuigers'

Volgens James Dyson, de baas van het gelijknamige bedrijf, hebben Bosch en Siemens gesjoemelt met hun stofzuigers. Beide merken zouden op 'Volkswagen-achtige' manier misleiden met veel te gunstige energielabels voor hun stofzuigers.

Dat meldt The Telegraph. Fabrikant Dyson neemt onder meer in Nederland juridische stappen tegen concurrenten Bosch en Siemens wegens misleiding met de energielabels van stofzuigers. Siemens' Q8.0 en Bosch' GL80/In'Genius ProPerform hebben volgens uitvinder James Dyson ten onrechte AAAA-labels, de meest energiezuinige beoordeling.

Sensoren
Beide stofzuigers zouden officieel maar 750W gebruiken, maar volgens Dysons eigen tests is het in werkelijkheid meer dan 1600W, wat de limiet is volgens de EU-regelgeving. Daarmee zouden de stofzuigers eigenlijk een E/F-label moeten hebben. Volgens Dyson heeft Bosch in zijn machines sensoren gestopt die herkennen wanneer de stofzuiger daadwerkelijk wordt gebruikt. Dan wordt het energiegebruik opgevoerd.

De stofzuigers verbruiken volgens Dyson meer stroom bij normaal gebruik dan bij de tests. EU-toezichthouders staan fabrikanten toe om stofzuigers als ze leeg zijn te testen, waardoor de testresultaten volgens Dyson weinig zeggen over de praktijk. Lege stofzuigers hebben minder vermogen nodig dan wanneer de zak bijvoorbeeld halfvol is. Dyson is producent van zakloze stofzuigers.

Volkswagen
De Duitse BSH Group, verantwoordelijk voor Bosch en Siemens, ontkent de aantijgingen van Dyson, die het op zijn beurt misleidend vindt. Volgens BSH voldoet het aan de Europese regels en komen zijn tests in het laboratorium wel overeen met het gebruik in de praktijk.

Dyson vindt het gedrag van zijn concurrenten echter 'vergelijkbaar met het gesjoemel van Volkswagen'. "Kennelijk zijn er meer fabrikanten die liever producten ontwerpen die vooral gunstig uit tests komen, dan dat ze echt betere, zuinigere technologie ontwikkelen." 

Bron: Bright.nl

Bron: Bright / RTL Z