Economie

Rechter verbiedt staking bij slagerij Jumbo

25 februari 2016 19:20 Aangepast: 01 augustus 2017 07:30

De FNV mag vrijdag geen staking organiseren in de centrale slagerij van supermarktketen Jumbo in Beilen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag besloten.

Jumbo vindt de slagerij niet meer passen bij zijn kernactiviteiten en kondigde begin dit jaar aan dat die op termijn waarschijnlijk wordt verkocht. FNV eist dat het Brabantse familiebedrijf dat besluit terugdraait of anders een werkgelegenheidsgarantie afgeeft voor minstens vijf jaar. Omdat Jumbo niet op die eis in wil gaan, had FNV opgeroepen tot een staking.

Voorbarig en disproportioneel, vindt het bedrijf, omdat nog helemaal niet met mogelijke kopers gesproken wordt. Daarom spande het een kort geding aan. 

Nog geen acties
Van de rechter moet de FNV zich onthouden van collectieve acties tot het moment waarop Jumbo wettelijk verplicht is de vakbonden in kennis te stellen van een voorgenomen verkoop. En dat is nu nog niet, Tientallen medewerkers van de Jumbo-slagerij wilden vrijdag alvast gaan staken, ze zijn tegen de voorgenomen verkoop van de slagerij.

Volgens Jumbo zou de staking voorbarig en teveel van het goede zijn geweest: de voorgenomen verkoop van de Centrale Slagerij bevindt zich namelijk nog in een zeer vroegtijdig stadium.

Lijdzaam toezien
,,Een slag in het gezicht van de werknemers en een onbegrijpelijke uitspraak'', reageerde FNV-bestuurder Henk van der Ploeg. Hij acht de kans zeer groot dat de bond in hoger beroep gaat, maar dat is nog afhankelijk van de motivatie van de rechtbank.

FNV moet nu wachten tot de koper zelf contact opneemt ,,De medewerkers moeten dus lijdzaam toezien hoe hun werkgelegenheid de nek om wordt gedraaid'', aldus Van der Ploeg. Hij gaat er vanuit dat een koper alleen uit zal zijn op de omzet uit leveringscontracten met onder meer Jumbo en dat de slagerij zelf wordt gesloten.

Jumbo stelt dat behoud van werkgelegenheid een belangrijk uitgangspunt is bij de verkoop. Van der Ploeg is daar sceptisch over en wil vooraf harde afspraken maken. ,,Dan zit een koper daar aan vast. Dat drukt natuurlijk de prijs, maar Jumbo kan zo wel laten zien dat het ze menens is.''

`