Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nog 1700 banen extra op de tocht door faillissement V&D

Beeld © ANP

Door het faillissement van V&D staan nog eens 1700 banen op de tocht. Dat blijkt uit cijfers die RTL Z heeft opgevraagd bij de curatoren.

Het gaat om de banen van zogenoemde shop-in-shopmedewerkers. Dat zijn mensen die weliswaar in de V&D werkten, maar niet vóór de V&D. Ze werkten voor mode-labels als Esprit, s.Oliver en Hunkemöller, en parfurmerieketen ICI Paris XL. Zij hadden winkels in de winkels van V&D, die door de sluiting van V&D zelf ook dicht zijn gegaan.

Voor een deel van de personeelsleden zal dat een verandering betekenen. ICI Paris meldde vandaag weliswaar dat de medewerkers met een vast dienstverband kunnen worden herplaatst in de eigen filialen, maar over de mensen met een tijdelijk contract repte het met geen woord.

Collectief ontslag
De medewerkers van modelabel s.Oliver kregen helemaal een slechte boodschap. S.Oliver had 42 verkooppunten in V&D’s, maar heeft daarbuiten niet genoeg vestigingen om personeel te kunnen herplaatsen. Voor 120 medewerkers is daarom collectief ontslag aangevraagd.

Lingeriemerk Hunkemöller had 33 shop-in-shops bij V&D, en ongeveer 70 personeelsleden. Hunkemöller probeert de mensen zo veel mogelijk te herplaatsen en vloeit daarnaast mensen af via natuurlijk verloop. Gedwongen ontslagen hoopt Hunkemöller zo te vermijden.

Welk deel van de in totaal 1715 shop-in-shopbanen behouden kan blijven is vooralsnog niet duidelijk. V&D zelf bood werk aan bijna 4400 mensen; in de La Place-restaurants in de V&D’s werkten net geen 4000 mensen.