Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deze 12 startups braken door in 2015

Beeld © iStock

Hoewel 2015 niet de boeken ingaat als een groot jaar voor startups, zijn er voldoende jonge bedrijven die een meer dan goede indruk achterlaten.

Het zijn de bedrijven die we ook in 2016 scherp in de gaten moeten houden. Het afgelopen jaar werden ze qua bekendheid nog ondergesneeuwd door bekende namen zoals Google, Apple, Facebook, Airbnb en Uber.

Maar volgens techblog The Next Web, bekend om zijn startupconferenties en samen met Google oprichter van startup-broedplaats X in Amsterdam, kan dat bij deze twaalf jonge bedrijven snel veranderen.

1. Slack
Slack is een app waarmee teams met elkaar kunnen chatten. De communicatiedienst groeide hard in 2015, van 1 naar 2 miljoen dagelijkse gebruikers. En dat vrijwel zonder zelf reclame te maken. Het gebruiksgemak en soepele werking op alle verschillende platforms zorgde voor voldoende positieve mond-tot-mondreclame. De volgende stap is een eigen 'app store' en een ontwikkelaarsfonds van 80 miljoen dollar.

Thumbnail

2. Nuzzel
Deze dienst doet in wezen weinig nieuws. Maar door het aggregeren van de meest populaire links die jouw vrienden delen op sociale media zoals Facebook en Twitter, bespaart Nuzzel je veel tijd. In 2015 kwam het bedrijf met een Android-app, in 2016 ligt een overname op de loer.

Thumbnail

3. Meerkat
Als een duveltje uit een doosje was daar in februari Meerkat. De mobiele app voor het live streamen van video werd direct opgepikt door Silicon Valley en de hipsters van het SXSW-festival. Twitter had equivalent Periscope al gekocht en probeerde Meerkat op zijn platform te dwarsbomen. Het komende jaar moet Meerkat zichzelf op eigen benen bewijzen.

Thumbnail

4. Giphy
De GIF is en blijft populair, dat was in 2015 niet anders. Met de komst van Giphy was daar ineens een snel doorzoekbare databank en een plek om zelf GIF’jes te maken. Niet voor niets stroomde de miljoenen binnen: maandelijks telt Gyphy 60 miljoen unieke bezoekers.

5. Telegram
Deze zullen meer mensen kennen. Chatdienst Telegram is sinds 2 jaar een concurrent van WhatsApp en richt zich met krachtige end-to-end-encryptie op de privacygevoelige gebruiker. Met succes, de gebruikersaantallen groeiden hard in 2015 en de ontwikkelingen onder de motorkap zijn veelbelovend.

Thumbnail

6. Zenefits
Iets minder sexy, maar desalniettemin razend populair was Zenefits, een bedrijf dat mkb-bedrijven gratis HR-software biedt voor zaken als salaris- en verlofadministratie en ziektekostenverzekeringen. Voor dat laatste krijgt het een commissie van verzekeraars. Dit freemium bedrijfsmodel wordt niet door iedereen geroemd, maar slaat wel aan bij veel bedrijven en durfinvesteerders.

Thumbnail

7. Product Hunt
Bij de online community Product Hunt kun je stemmen op de nieuwste pareltjes op technologisch gebied. De beoordelingssite deed het na het goede jaar 2014 ook uitstekend in 2015, met uitbreidingen naar boeken, podcasts en games.

Thumbnail

8. Postmates
De koeriers van bezorgstartup Postmates leveren bestellingen in winkels en restaurants binnen een uur af. Onder meer Apple, Starbucks en McDonalds sloten zich al aan in de VS. Volgend jaar volgt Europa, met allereerst Londen.

Thumbnail

9. Deliveroo
Deliveroo sluit daar mooi bij aan. Zij doen hetzelfde, maar richten zich specifiek op het bezorgen van bestellingen van restaurants die normaal gesproken niet bezorgen. Duurder, maar kwalitatief vaak beter. Inmiddels zie je hun scootertjes na Parijs, Berlijn, Sydney en Singapore ook in Amsterdam rondrijden.

Thumbnail

10. Kano
Na een succesvolle Kickstarter-campagne pakte Kano, een computer-bouwpakket en coderingskit ineen, dit jaar stevig door. Net als de Raspberry Pi probeert Kano iedereen te laten spelen met computers, zoals zij ooit ook allemaal met Lego speelden.

Thumbnail

11. HotelTonight
Door zich enkel op mobiel en snelheid te richten probeert HotelTonight te concurreren met grote spelers als Booking.com. Dus geen drie minuten maar 20 seconden om last-minute een hotelkamer te boeken, voor alleen de komende avond. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doen al mee.

Thumbnail

12. TransferWise
Deze betaalapp bestaat ook al even, maar werd eindelijk mainstream in 2015. Mede door agressieve marketingcampagnes groeide de bekendheid. Met het van oorsprong Estse TransferWise kun je volledig buiten de bank om goedkoop valuta omwisselen en geld naar het buitenland sturen.