Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Peerby is crowdfundinghit: 'We zijn best overdonderd'

18 maart 2016 13:27 Aangepast: 01 augustus 2017 02:00
'Misschien hadden we het bedrag iets hoger moeten instellen' Beeld © Peerby

Spullendeelplatform Peerby had zijn crowdfundingsactie nog niet eens officieel online gezet toen er al twee keer meer geld was opgehaald dan het streefbedrag: ruim 600.000 euro. Dat ging wat sneller dan verwacht.

"Misschien hadden we het bedrag iets hoger moeten instellen", grapt woordvoerder Ieteke Schouten. "We zijn best overdonderd."

Het Nederlandse platform biedt particulieren de mogelijkheid om spullen door het hele land gratis aan elkaar uit te lenen. In Utrecht en Amsterdam bestaat er sinds eind vorig jaar ook de mogelijkheid om te huren van je buren via de huurdienst Peerby Go. Om deze service verder uit te breiden, is er geld nodig.

Betaalde service
Gebruikers willen graag snel geholpen worden en een goede service. Wanneer spullen tegen een klein bedrag gehuurd kunnen worden, is dat mogelijk. Bovendien is de transactie zakelijk en voelt deze daarom niet als een wederdienst, wat prettig kan zijn. 

Het bedrijf had de pagina eerst uitgetest bij een kleine groep fans en investeerders van crowdfundingssite One Planet Crowd. Het bedrag liep zo snel op, dat Peerby besloot om de crowdfundingswebsite ruim twee weken eerder dan gepland open te stellen voor het grote publiek. "De tekst moet nog op spelfouten gecheckt en de nieuwste video moet ook nog online", vertelt Schouten. 

Uitrol in tien extra Nederlandse steden
Het platform had 300.000 euro nodig om Peerby Go verder uit te rollen in vijf nieuwe Nederlandse steden. Bij het dubbele heeft het bedrijf genoeg geld om de service in tien gemeentes aan te bieden.

Inmiddels is er genoeg opgehaald voor de laatste optie. Waar het platform de betaalde dienst binnenkort lanceert, maken ze later bekend. 

Uitbreiding naar Los Angeles
De ambities van de startup zijn groter dan Nederland: Londen staat als volgende doel op het lijstje. “Dat gaat lukken als we nog 150.000 euro ophalen”, vertelt Schouten. Bij 1 miljoen maakt het bedrijf pas echt een grote klapper: uitbreiding naar Los Angeles. 

Die schaalvergroting is belangrijk, want de winst van Peerby Go is relatief klein. Het bedrijf krijgt weliswaar 25 procent van de huurprijs maar de bedragen zijn erg klein. Een boormachine huren kost zo’n 10 euro. "We moeten dus een hoop van deze machines verhuren", vertelt ze.

Bedrijf draait voorlopig nog verlies
Peerby haalde eerder kapitaal op bij durfinvesteerders, maar stapte nu bewust over naar crowdfunding. "We wilden het al veel langer doen, omdat het goed bij ons karakter past. Zonder onze community zijn we nergens; op deze manier kan onze crowd ook mede-eigenaar worden. Bovendien hebben we nu maar een klein beetje geld nodig om verder te groeien", zegt Schouten.

Bij een verdere uitgroei, is het mogelijk om daarna een grotere investeringsronde te doen. Daarnaast had het bedrijf geen businessmodel, waardoor het niet mogelijk was om rente uit te betalen aan crowdfunders. De komst van de huurdienst Peerby Go bracht daar verandering in.

Grote groei nodig
Op dit moment zet het bedrijf in Utrecht en Amsterdam nog maar een paar duizend euro om, blijkt uit de sheet met investeringsinformatie. Het plan is om in 2018 break-even te draaien. Vanaf 2019 verwacht het bedrijf voor het eerst winst te maken bij zo’n 5,5 miljoen transacties. Dat is bijna 400 keer het huidige aantal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore