Geld en Werk

Windmolens op zee? Nee, molens op de bodem van de zee

24 maart 2016 22:39 Aangepast: 24 maart 2016 22:44
Beeld © Nova Innovation

Windmolens op zee zijn in Nederland onderwerp van felle discussies, omdat ze het uitzicht zouden bederven. In Schotland hebben ze daar iets op gevonden, daar draaien sinds enkele weken molens op de bodem van de zee.

Begin deze maand installeerde het Schotse bedrijf Nova Innovation en haar Belgische partner Elsa de eerste turbine op de bodem van de zee bij de Shetland eilanden, voor de Schotse kust. Die turbine levert 100 kW aan het elektriciteitsnetwerk van de eilandengroep. Het is de bedoeling dat er meer geplaatst worden.  

De turbine wordt aangedreven door de zeestroming, die extra sterk is omdat hij tussen twee eilanden door stroomt. Het voordeel van molens op de bodem van de zee is dat de stroming heel voorspelbaar is en de kop dus niet mee hoeft te draaien zoals bij windmolens. Het nadeel is dat het zoute water van de zee een grotere aanslag is op het materiaal dan lucht, schrijft Trouw.  

Bekijk de plaatsing van de turbine:

In Nederland wordt ook energie opwekt met behulp van getijden. In zee bij Texel ligt sinds vorig jaar een getijdencentrale en een getijdencentrale bij de stormvloedkering in Zeeland levert genoeg stroom voor 1000 huishoudens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore