Geld en Werk

Gemeenten krijgen 10 miljoen extra voor #GeenPeil-referendum

12 januari 2016 14:07 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
'Het is belangrijk dat dit geld zo spaarzaam mogelijk wordt uitgegeven' Beeld © ANP

Gemeenten krijgen maximaal 30 miljoen euro om het raadgevende referendum over het associatieverdrag met Oekraine te bekostigen. Het is de eerste keer dat zo'n volksstemming wordt gehouden en het bedrag is tien miljoen euro hoger dan eerder door het kabinet werd begroot.

De kostenpost is eenmalig, benadrukt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een kamerbrief. Het is dus mogelijk dat eventuele toekomstige referenda meer of minder budget krijgen. 

Het is belangrijk dat dit geld zo spaarzaam mogelijk wordt uitgegeven 'in het belang van een kostenefficiënte organisatie van het referendum', schrijft hij. Plasterk wil daarom een onderzoek laten verrichten naar de kosten die gemeenten maken voor het voorbereiden en organiseren van de stemming. Daardoor moet duidelijk worden hoe deze zo efficiënt mogelijk kunnen worden georganiseerd. "Een deskundige commissie zal het onderzoek begeleiden", schrijft hij. Plasterk verwacht de resultaten van het onderzoek na de zomer. 

Nieuwe vorm van stemmen
Op 6 april mogen stemgerechtigden naar de stembus voor het eerste raadgevende referendum van Nederland. Sinds 1 juli is de Wet Raadgevend Refendum (Wrr) van kracht geworden die burgers de mogelijkheid geeft om een referendum aan te vragen over wetten of verdragen die al aangenomen zijn.

De website GeenStijl maakte van deze gelegenheid gebruik en vindt dat de burger meer betrokken moet worden bij beslissingen waarbij de EU wordt uitgebreid. Dit verdrag is overigens formeel geen uitbreiding, maar wordt wel gezien als een opmaat naar een volledig lidmaatschap van de EU. Het referendum is pas geldig als er een opkomst van meer dan 30 procent is.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore