Geld en Werk

Nieuw-Zeeland verliest 15 miljoen op vlag-referendum

25 maart 2016 09:06 Aangepast: 25 maart 2016 09:54
Beeld © Getty Images

In Nieuw-Zeeland werd een langdurige en kostbare campagne gevoerd om een nieuwe vlag uit te kiezen. Maar inwoners van het land bleken hun oude vlag toch mooier te vinden. Daarmee is 15 miljoen euro in rook opgegaan.

De oude vlag van Nieuw-Zeeland werd niet meer passend bevonden. Daarop staat linksboven de union jack, de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk, en die herinnert te veel aan tijd dat Nieuw-Zeeland nog een kolonie van Groot-Brittannië was. Daarnaast leek de vlag wel erg op die van Australië, en dat leverde verwarring op.

Dus werd er een ontwerpwedstrijd in het leven geroepen. Er werden meer dan 10.000 designs ingestuurd, waaronder een aantal zeer kleurrijke. Die werden teruggebracht naar 40 en daarna naar 4 'eindkeuzes', waar last-minute ook nog een controversieel vijfde ontwerp aan werd toegevoegd. Daaruit mochten de Nieuw-Zeelanders in twee rondes kiezen. In de eerste ronde van het referendum mochten bepalen wat hun favoriete ontwerp was van de vijf; in de tweede ronde - die gisteren sloot - werd het populairste ontwerp nog één keer aan het volk voorgelegd met de vraag: wil je liever de oude of de nieuwe vlag? 

Thumbnail

De oude vlag (links) naast het winnende ontwerp uit het referendum (midden)

15 miljoen euro
De uitslag brengt het land weer terug waar het was: de meerderheid - 56,6 procent - is voor behoud van de oude vlag. Daarmee is 26 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar - omgerekend 15 miljoen euro - voor niets uitgegeven. Die kosten gingen op aan onder andere een 12-koppig team, een langdurige marketingcampagne, het organiseren van de twee referenda en vergoeding voor stemmen die per post werden ingediend, berekende BBC.

Een teleurstelling voor de initiatiefnemer van de vlag-referendum, premier John Key, die al sinds 2014 actie voert om de verandering door te voeren. Hij reageerde sportief op Twitter, waar hij mensen oproept om trots te zijn op hun oude vlag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore