Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Verkoop certificaten Fastned blijft tegenvallen

De belangstelling voor certificaten van Fastned is ook vorig jaar tegengevallen. Dat blijkt uit het recent verschenen jaarverslag en een toelichting door de exploitant van snellaadstations voor elektrische auto’s.

Fastned werd in 2012 opgericht door ondernemers Bart Lubbers en Michiel Langezaal, en bouwt aan de netwerk van laadstations in Nederland en daarbuiten. Het bedrijf wordt grotendeels gefinancierd door leningen van de familie van voormalig minister-president Ruud Lubbers. Om meer kapitaal aan te trekken, ging Fastned in 2014 naar de NPEX-beurs.

Te optimistisch
Tot nu toe is de beursnotering geen succes. Vóór de beursgang liet Fastned weten al 400.000 certificaten voor 10 euro per stuk te hebben verkocht. Daarmee zou 4 miljoen euro zijn opgehaald. Dat bleek te optimistisch. Veel voorinschrijvers haakten uiteindelijk af. Eind 2014 waren slechts 160.000 certificaten daadwerkelijk verkocht. Eind maart 2015 stond de teller op 200.000 stuks.

In mei vorig jaar bedacht Fastned een ludieke actie om de verkoop weer aan te zwengelen. Investeerders die minstens 25.000 euro (ofwel 2500 certificaten) in Fastned zouden steken, mogen hun hele leven gratis opladen bij de stations van het bedrijf. Oprichter Michiel Langezaal zei vorig jaar tegen RTL Z te verwachten dat dit de verkoop zou “accelereren.”

Uit het donderdag verschenen jaarverslag blijkt ook dat te zijn tegengevallen. Volgens het verslag zijn er ondanks het 'gratis laden'-aanbod nog slechts 50 investeerders die minimaal 2.500 certificaten hebben gekocht. Navraag leert dat dit inclusief "een handvol" grotere investeerders is, die al voor de actie waren ingestapt.

Niet uitverkocht
Ook de gewone verkoop was vorig jaar bescheiden. In totaal stond de teller eind vorig jaar op 316.581 verkochte certificaten. Dat betekent dat de oorspronkelijke tranche uit 2014 twee jaar na de start van de verkoop dus nog steeds niet volledig is uitverkocht.

Opmerkelijk genoeg heeft Fastned aangekondigd te werken aan een spoedige nieuwe uitgifte van certificaten. Tegen de achtergrond van de gebrekkige belangstelling in de markt lijkt het aannemelijk dat het bedrijf naar alternatieven zoekt voor de verkoop van kleine hoeveelheden certificaten aan individuele beleggers. Ook de formulering in het jaarverslag lijkt te wijzen op een voorkeur voor grote investeerders. "Gesprekken met alle typen van financiers en over alle typen financiering zijn gaande."