Geld en Werk

Nederland duur voor vliegtickets: zo boek je goedkoper

03 juni 2017 07:38 Aangepast: 10 december 2018 03:07
Beeld © Getty images

Ben je ook al op zoek naar het goedkoopste vliegticket voor de zomervakantie? Vul dan liever niet Nederland in als land van waaruit je boekt. Want uit onderzoek van ticketvergelijker Kiwi.com blijkt dat je dan heel duur uit bent.

Zo betaal je voor een lange vlucht met een prijsvechter in Nederland gemiddeld 13,55 euro per 100 kilometer. Voor een korte vlucht loopt dat zelfs op naar 73,56 euro. Gemiddeld betaal je voor vluchten die je boekt vanuit Nederland 50,10 euro per 100 kilometer.

En daarmee is Nederland, op België na, het allerduurste land om vluchten te boeken. In België betaal je 50,21 euro per 100 kilometer. Ter vergelijking: vanuit Maleisië betaal je gemiddeld slechts 3,84 euro per 100 kilometer.

Kiwi.com analyseerde voor het onderzoek een miljoen vluchten vanuit 80 landen, en maakt een onderverdeling tussen lange en korte vluchten, en prijsvechters en premium luchtvaartmaatschappijen.

Revenue management

De prijs van een vlucht is van heel veel factoren afhankelijk. De olieprijs, bijvoorbeeld, maar ook de geopolitieke situatie in een land. Zo zagen ze bij Kiwi.com veel Amerikanen die naar het Verenigd Koninkrijk wilden, omdat door de brexit het pond erg laag staat. 

Uiteindelijk willen luchtvaartmaatschappijen zo veel mogelijk stoelen bezet hebben per vlucht. Volledige bezetting van stoelen maakt een vlucht rendabel. Dus is het zoeken naar de perfecte prijsbalans die enerzijds een zo hoog mogelijke winst behaalt en anderzijds een zo hoog mogelijke bezettingsgraad. Dat is revenue management.

Locatie speelt daarin ook een rol: een KLM-ticket dat je vanuit Duitsland boekt is vaak goedkoper dan een KLM-ticket dat je vanuit Nederland boekt. KLM heeft in landen buiten Nederland minder marktaandeel en dus loont het daar om wat goedkoper te zijn. En bepaalde routes zijn in sommige landen populairder dan in andere, wat ook weer invloed heeft op de prijs.

Is het nou echt goedkoper?

Ik nam de proef op de som en heb geprobeerd via ticketvergelijker Skyscanner vanuit vijf landen een ticket te boeken van Amsterdam naar New York, van Amsterdam naar Bali en van Amsterdam naar Barcelona.

De landen die ik koos, waren:

De verschillen liepen soms flink op. Zo was de goedkoopste retour naar Bali, geboekt vanuit Maleisië, 680 euro. Diezelfde vlucht boeken vanuit Duitsland kostte 786 euro.

Van en naar New York waren de verschillen wat kleiner, hoewel de goedkoopste directe vlucht naar New York geboekt vanuit Duitsland weer goedkoper was dan vanuit elk ander land. Boeken vanuit de VS was bij het retourtje New York het duurst – 525 om 555 euro voor een directe retourvlucht Amsterdam – New York.

Voor het retourtje Amsterdam – Barcelona was Duitsland wederom net de goedkoopste.

.fr of .nl? 

Voor de drie vluchten die ik checkte, waren de verschillen dus niet altijd bijzonder groot. Maar het loont zeker om af en toe je locatie te veranderen en te kijken wat het resultaat is.

Maar er zijn meer tips. Als je een vlucht boekt via KLM, betaal je standaard 10 euro op de ticketprijs aan boekingskosten. Via de Franse website van Air France (dus: airfrance.fr), de zustermaatschappij van KLM, betaal je die kosten niet.

Tips als boeken op dinsdag, of juist op zaterdag, kun je gerust vergeten. Wat wel waar is: reizen in het laagseizoen, buiten het weekend en vakanties kan je ook flink wat schelen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van