Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Start bouw grootste zonnepark op Ameland

Duinengebied op Ameland Beeld © ANP

Ameland krijgt er maar liefst 23.000 zonnepanelen bij. Het project wordt vermoedelijk begin 2016 opgeleverd en is daarmee op dit moment het grootste zonne-energiepark van Nederland.

Het Waddeneiland heeft 1500 huishoudens. Met het nieuwe zonnepark zou in totaal 20 procent van het totale jaarlijkse stroomverbruik zelf opgewekt kunnen worden. Nu krijgen de inwoners nog energie van het vaste land, maar in 2020 wil Ameland zelfs volledig energie neutraal zijn. 

Het Zonnepark Ameland, zoals het project heet, wordt aangelegd aan de westkant van het vliegveld in Ballum en is ongeveer 12 hectare groot. Niet iedereen was afgelopen maanden blij met de voorbereidingen van de bouw; zeven boeren maakten bezwaar en stopten in februari de bouw van heuvels rondom het project stop. Ze hebben een pachtovereenkomst met de gemeente en waren het oneens met de plannen. De gemeente huurde een externe partij in en na een schikking kon de bouw weer verder. "Het is eigenlijk absurd, om het landschap vol te zetten met donkere zonnepanelen", zei Anne de Jong, één van de boeren, tegen persbureau Ameland. 

Kosten en investeringen
Het project kost in totaal ruim 7,5 miljoen euro. Het Waddenfonds draagt daar het meest aan bij; ruim 2,5 miljoen euro. De gemeente, provincie, AEC en Eneco subsidieren het overige deel. Om zoveel mogelijk Amelanders en mensen met een vakantiewoning op het eiland te laten participeren, denkt de energiecoöperatie daarnaast ook na over obligatieleningen. Geïnteresseerden kunnen geld investeren van het zonnepark en krijgen dat bedrag na afgesproken termijn met rente terug. Het bedrijf hoopt dat geïnteresseerden zich vanaf half oktober kunnen inschrijven.