Geld en Werk

Door fiscus gematste bedrijven moeten België terugbetalen

11 januari 2016 15:15 Aangepast: 03 augustus 2017 20:43

Belastingvoordeel bieden aan grote ondernemingen is niet iets dat alleen Nederland doet. In België was er een regeling waardoor grote concerns minder belasting hoefden af te dragen. Maar van de Europese Commissie moeten 35 bedrijven die in totaal ruim 700 miljoen euro nu terugbetalen.

De Belgische belastingdienst voerde in 2005 een regel in waardoor grote ondernemingen flink minder belasting hoefden te betalen. Daarvoor werd de term 'overwinst' van stal gehaald. Dat komt er op neer dat van de winst van een bedrijf eerst een vergoeding voor ondernemerschap en een rente over het kapitaal dat is geïnvesteerd wordt afgetrokken

De gedachte is dat alles dat meer wordt verdiend in feite daadwerkelijk winst is. Het vermogen had immers ook op een andere manier geïnvesteerd kunnen worden, met minder risico, en de ondernemer had ook ergens in dienst kunnen zijn.

Alleen multinationals
In België golden die voordelen voor ondernemingen die onderdeel waren van een multinational. Via een fiscale ruling, een afspraak met de fiscus, hoefden ze geen belasting te betalen over overwinst.

Het idee was dat die overwinst kon worden behaald doordat die bedrijven onderdeel waren van een multinational en daardoor bepaalde voordelen hadden, zoals synergie- en schaalvoordelen, reputatie, klanten- en leveranciersnetwerken en toegang tot nieuwe markten.

Only in Belgium
Dat vermeende voordeel leverde nogal wat op. De winst werd doorgaans met meer dan 50 procent en soms zelfs met 90 procent verlaagd. De belastingregeling voor overwinst werd door de belastingautoriteiten aangeprezen met de slogan 'Only in Belgium'. Maar de Europese Commissie heeft nu bepaald dat dit in strijd is met de EU-regels voor staatssteun. Kleinere bedrijven hadden die belastingvoordelen immers niet. 

Alles bij elkaar hebben minstens 35 bedrijven die onderdeel zijn van multinationals zo'n 700 miljoen euro minder belasting hoeven te betalen en dat moeten ze nu terug betalen. Eén van de bedrijven waarom het gaat is biergigant AB Inbev, schrijft de Tijd uit België.

De Europese Commissie begon in februari vorig jaar een onderzoek naar de Belgische belastingvoordelen en sindsdien komen geen ondernemingen meer voor de belastingmaatregel in aanmerking. Bedrijven die er al gebruik van maakten, konden dat blijven doen.

Starbucks in Nederland
De Europese Commissie is al langer gespitst op belastingvoordelen die lidstaten aan bedrijven geven. Afgelopen oktober besloot de Europese Commissie dat Luxemburg en Nederland selectieve belastingvoordelen hebben toegekend hebben aan respectievelijk Fiat Finance and Trade en aan Starbucks.

Ook andere, grote ondernemingen liggen onder het vergrootglas. Zo lopen er nog onderzoeken naar steun voor Apple in Ierland, en voor Amazon en McDonald's in Luxemburg. de huidige commissie zegt 'de strijd tegen belastingontduiking en belastingfraude' als één van de topprioriteiten te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore