Geld en Werk

Wiebes: Niet overtuigd van staatssteun Starbucks

26 oktober 2015 13:53 Aangepast: 26 oktober 2015 15:23
Beeld © ANP

Het staat nog lang niet vast dat er echt sprake was van ongeoorloofde staatssteun bij de Nederlandse belastingafspraken met Starbucks. Dat zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën.

De Europese Commissie oordeelde vorige week dat de belastingdeal tussen Starbucks en de Nederlandse fiscus onrechtmatig is. Starbucks moet miljoenen terugbetalen. 

Wiebes heeft de Nederlandse belastingpraktijk altijd verdedigd. Het oordeel van de Europese Commissie kwam voor hem dan ook onverwacht: "Ik was inderdaad verrast." Of Nederland in beroep gaat kan Wiebes nog niet zeggen. "We hebben nu net de stukken binnen. Ik ga eerst eens kijken wat ze hebben opgeschreven. En of dat hout snijdt." Volgens Wiebes staat nog niet vast dat er echt sprake is van ongeoorloofde staatssteun aan Starbucks.

De Belastingdienst heeft afspraken met ruim 14.000 bedrijven over de fiscale behandeling die ze krijgen. Volgens Wiebes staan die afspraken niet allemaal ter discussie na het Brusselse oordeel over Starbucks. "De Commissie heeft eerder bij ons over allerlei verschillende gevallen informatie gevraagd en alleen deze er uit gepikt. Het gaat werkelijk om een individueel geval. Maar ook in dat individuele geval moeten we de argumentatie van de Commissie bestuderen." Wiebes denkt daar een paar weken voor nodig te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore