Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Start-up Cubetto leert kleuters programmeren

Beeld © Cubetto

Cubetto zorgt ervoor dat je kinderen zonder op een scherm te hoeven kijken spelenderwijs de basis van programmeren kunnen leren.

We leren op school onze kinderen nog steeds waar Culemborg ligt en dat Flipje uit de Betuwe komt, maar programmeren is nog een ondergeschoven kindje. Er wordt de laatste tijd wel steeds meer aandacht besteed aan de digitale skills van kinderen, ook Kickstarter-project Cubetto speelt hierop in. Met nog 22 dagen te gaan is het doel van 100.000 dollar al meer dan drie keer overschreden.

Programmeerlogica
Het sympathieke speelgoed voor kinderen van 3 jaar en ouder is gemaakt om spelenderwijs kennis te maken met de logica uit de programmeerwereld. Cubetto is een kubus op wielen, die je over een kaart kunt laten rijden door een aantal commando's in te bouwen. Daar hoef je niet voor te kunnen lezen, met pijltjes en symbolen is het eenvoudig een commando geven.

In tegenstelling tot veel Kickstarter-projecten is dit de tweede versie van een bestaand concept. De kans dat je tot 2018 moet wachten om je verantwoorde speelgoed binnen te krijgen, is dus niet zo groot. Nu bestellen, betekent overigens nog steeds dat je een half jaar moet wachten.

Door pijlen op een commandobord te leggen kan je Cubetto naar een plek op een bijbehorend speelveld laten rijden, bijvoorbeeld naar een boom of naar huis. 

Zelf leren
De principes van het Montessori-onderwijs zijn toegepast. Zo is het speelgoed niet dwingend, maar geeft het de mogelijkheid om uit te proberen. Het kind kan grotendeels zelf leren zonder instructies. Nadat is verteld wat je met de blokjes kan, kunnen de meeste kinderen aan de slag zonder verdere hulp, zeggen de makers. 

In tegenstelling tot programmeren op een scherm is oplossen van problemen aanzienlijk leuker met Cubetto. Zodra je op de Go-knop drukt, gaat de Cubetto immers bewegen. Doet hij niet wat je wil, dan pak je hem op, verander je een paar blokjes en probeer je het opnieuw. Als bonus is het ook nog eens goed mogelijk om samen te spelen met de Cubetto. Het spelletje kost 196 euro. 

Bron: Bright.nl. Elke maandag 21:30 Bright TV op RTL Z.